Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ministrul Boloș a inițiat un proiect de HG pentru prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA / 

Breaking News:
Votat de Camera Deputaților pe placul lui Raed Arafat, proiectul trimis Parlamentului de Guvernul Orban după decizia CCR este „tocat mărunt” la Senat - forul decizional

Legea privind carantinarea și izolarea, blocată la Senat. Cazanciuc: „Nu trebuie să dea naştere la abuzuri”

Legea privind carantinarea și izolarea, adoptată de Camera Deputaților joi seară, este blocată la Senat. Comisia juridică va relua, luni, dezbaterile începute vineri la prânz și continuate sâmbătă.

Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc (PSD) este cel care a cerut în Comisia juridică amânarea până luni a dezbaterilor, pentru a studia practicile Uniunii Europene în domeniu.

Camera Deputaților a acceptat, cu mici modificări, legea carantinării și izolării propusă de Raed Arafat

Duminică, el a criticat din nou proiectul de lege transmis de Guvernul Orban este un „dezastru” şi va fi votat după dezbateri cu toţi cei implicaţi în aplicarea lui.

Dezbatere largă la comisia juridică

„Când vom fi convinşi că legea corespunde nevoii românilor, o să votăm această lege. Că o să votăm luni, că o să votăm marţi, miercuri, o să vedem în funcţie de cum vor fi dezbaterile în comisie. Am invitat nu numai Ministerul Justiţiei şi CSM să vină la dezbateri, am invitat organizaţii neguvernamentale, asociaţii profesionale, toţi care sunt implicaţi într-un fel sau altul în aplicarea acestei legi trebuie să spună un punct de vedere, pentru că altfel dacă legea nu este clară, uşor de înţeles, uşor de aplicat doar îi păcălim pe români că vom avea o lege care îi protejează. Toate mecanismele din lege trebuie să fie foarte, foarte clare şi conforme cu nevoile noastre de astăzi”, a spus Cazanciuc.

„În proiect nu există nicio dovadă că un om nu poate fi luat de pe stradă pentru un simplu strănut”, a argumentat preşedintele interimar al Senatului.

„Îți trebuie foarte mult tupeu să vii în Parlament cu un asemenea proiect de lege şi apoi să ţipi că nu este votat”

„Toată lumea este de acord că un bolnav contagios trebuie izolat, ajutat să nu răspândească boala, dar modul în care se pune în practică această carantinare sau izolare face diferenţa dintre un regim democratic şi unul dictatorial. Îţi trebuie foarte mult tupeu să vii în Parlament cu asemenea proiect, după care tot tu să ţipi că nu este votat. Este a treia oară când guvernul trimite Parlamentului în ultimul moment o lege foarte proastă, plină de greşeli şi care lasă loc abuzurilor. Această lege trebuie să reglementeze nu numai în cazul pandemiei de acum, dar şi în situaţii similare”, a aacuzat Robert Cazanciuc.

„Acest proiect nu le garantează românilor că vor fi spitalizaţi sau izolaţi doar atât cât este nevoie”

„Proiectul lui Orban nu le garantează românilor că vor fi izolaţi sau spitalizaţi doar atât timp cât este nevoie, nu pe perioadă nedeterminată cum vrea domnul Orban. Confiscarea şi distrugerea bunurilor unor persoane izolate, carantinate trebuie aplicată în scopul decontaminării proporţional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor fundamentale. Proiectul lui Orban nu prevede nici un caz niciuna dintre aceste garanţii. E ca şi cum un funcţionar ar dispune pentru maşina fiecăruia dintre noi pentru un an de zile pentru că aşa crede ele de cuvinţă. (…) Proiectul lui Orban nu conţine nicio garanţie că românii nu vor depinde de semnătura unui funcţionar”, a mai spus preşedintele Senatului.

„ONG-urile au sesizat mai multe nereguli”

El a precizat că neregulile din proiectul de lege au fost sesizate şi de mai multe ONG-uri:

„Nu doar noi în Parlament am sesizat aceste nereguli. Asupra acestora au tras semnale de alarmă inclusiv ONG-uri pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. ONG-uri cunoscute şi nu tocmai prietene cu Partidul Social Democrat. Am rugat Guvernul ca până luni să ne ofere o fundamentare din practica europeană, cum se întâmplă în Germania, în Austria, în Spania, în Italia pe internarea obligatorie şi pe detaşarea obligatorie a medicilor”.

Guvernul trebuie să prezinte o fundamentare din practica europeană

„Am rugat Guvernul ca până luni să ne ofere o fundamentare din practica europeană, cum se întâmplă în Germania, în Austria, în Spania, în Italia, pe internarea obligatorie şi pe detaşarea obligatorie a medicilor. De asemenea, am cerut Ministerului Justiţiei să avizeze acest proiect pentru a arăta foarte clar dacă actul normativ corespunde legii fundamentale din România şi practicii CEDO în această materie”, a arătat senatorul PSD.

Cazanciuc a acuzat că proiectul de lege nu are avizul Ministerului Justiţiei şi nici pe cel al CSM: „Am cerut un aviz şi de la CSM pentru că în mod cert proiectul elaborat de Guvernul Orban nu are avizul CSM, deşi pentru a respecta decizia CCR este nevoie de o procedură detaliată de contestare la un judecător. Legea trebuie să fie clară, uşor de înţeles, uşor de aplicat, să nu dea naştere la abuzuri”. 

7K Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv