Legile Justiției, modificate luni în Parlament la mai multe articole decât a cerut Curtea Constituțională a României (CCR), au fost atacate din nou de PNL la acest for, însă liderul PSD, Liviu Dragnea dă asigurări că acest proces de legiferare este unul “pe care nu-l mai poate opri nimeni”.

“Aceste două acţiuni ale noastre, asumate de noi şi îndeplinite de noi, vor fi duse până la capăt cu toate piedicile, cu toate reacţiile, cu toate încercările de intimidare, pentru că sunt dorite de oameni, de cetăţeni. Uitaţi-vă că aproape în fiecare zi ies la iveală abuzuri şi eu cred că, încet- încet, din ce în ce mai mulţi o să prindă curaj şi o să spună prin ce au trecut şi ce se întâmplă chiar astăzi sau chiar în zilele astea în anumite instituţii. Se pare că n-a contat ce a ieşit la iveală de la Ploieşti, bineînţeles că acei procurori care trebuiau până acum să răspundă penal, pe acei procurori nu-i deranjează nimeni. Dar n-a contat asta pentru că, se pare, că în continuare sunt aceleaşi practici, şi nu mă refer la Ploieşti, ci mă refer la Bucureşti. Deci, îmi pare rău pentru statul paralel, este un proces pe care nu-l mai poate opri nimeni”, a declarat Dragnea joi, la Focșani.

Marota cu “statul paralel”

Despre faptul că Opoziția le-a atacat din nou la CCR, Dragnea s-a lansat într-un atac virulent la adresa acesteia, reluând marota cu “statul paralel”:

“Este o grupare de partide care susţine, în continuare, statul paralel, care susţine, în continuare, ca în România să se continue abuzurile, care susţine, în continuare, ca lumea asta a tenebrelor, pe care încet-încet am început să o vedem cu toţii – pentru că începe să iasă la iveală, să continue. Noi discutăm despre un pachet de legi care a fost adoptat prin procedură parlamentară, aşa cum scrie Constituţia şi spune orice democraţie oriunde în lume”.

“Daddy” face pe niznaiul

El a arătat că “după prima sesizare cu privire la legile Justiţiei, Curtea Constituţională a apreciat că acestea sunt constituţionale, cu excepţia unor anumite articole”.

Nu a spus însă că Parlamentul a fost obligat de CCR să corecteze mai multe articole care au fost declarate neconstituționale.

Amintim că în ianuarie anul acesta, judecătorii CCR au declarat parțial neconstituționale modificările adoptate de Parlament în decembrie 2017 la toate cele trei legi ale Justiției – Legea nr 303/2004 privind statutul magistraților, Legea 304/2004 privind organizarea judecătorească și Legea 3017 privind funcționarea CSM.

Returnate Parlamentului pentru corectare, aceste legi au suferit însă și alte modificări decât cele impuse de CCR. Una dintre ele exclude președintele României din prodecura de numire a conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

“Acele legi vor intra în vigoare şi îşi vor produce efecte”

Liderul PSD este hotărât să meargă până la capăt:

“Acest film, această disperare, până la urmă, se va încheia pentru că nu pot bloca mersul democraţiei, legile vor ajunge până la urmă la preşedintele României – o să vedem ce va face preşedintele României, dacă şi dumnealui vrea să le întoarcă la Parlament sau dacă le promulgă – acele legi vor intra în vigoare şi îşi vor produce efecte, pentru că reprezintă un pas important pentru o reformă dorită a sistemului de Justiţie, aşa cum şi modificarea Codurilor penale, care va începe în Comisia specială, se va finaliza cu nişte texte care să fie în concordanţă cu cele două directive europene care trebuie să fie puse în aplicare şi în România – una din ele fiind legată de principiile privind dreptul la un proces corect şi prezumţia de nevinovăţie, în concordanţă cu deciziile CEDO şi în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale”.

Raluca Turcan: PNL încearcă din nou să oprească la CCR adoptarea Legilor Justiției

Raluca Turcan, prim-vicepreședintele PNL, a anunțat joi că PNL a atacat din nou la CCR modificările adoptate luni în Senat – for decizional – de coaliția -PSD-ALDE, sprijinită de UDMR.

“Am depus azi o nouă contestație la CCR privind aspecte grave de neconstituționalitate ale legilor justiției marca PSD-ALDE. Forma în care au trecut aceste legi este neconstituțională pentru că: 

• au fost adoptate viciat, raportul fiind distribuit și adoptat în aceeași zi cu plenul celor două camere;

• a fost adoptat în Senat un amendament care ar fi trebui adoptat în comisia specială;

• s-au realizat modificări la textul legilor care nu au legătură cu deciziile CCR.

Am identificat în total 37 de aspecte de neconstituționalitate.
În plus față de aceste aspecte ce țin de Constituție, legile sunt pe fond daunătoare. Sunt antieuropene și antiromânești pentru că:

• amputează independența pe caz a magistraților;

• blochează sistemul judiciar prin ieșiri forțate la pensie pentru aproximativ 2500 de magistrați;

• crează secții speciale de anchetă pentru magistrați;

• amputează atribuțiile Președintelui, acesta nemaiavând posibilitatea să refuze procurori sau judecători.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version