Ministrul Energiei, Virgil Popescu, promite modificarea printr-o Ordonanță de urgență a Legii 259/2021 – al cărei proiect a fost depus chiar de el și aprobat, în decembrie, de Guvern și apoi de Parlament -privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze.

După ce am văzut ce fac furnizorii – emit facturi, forțează plata acestor facturi – existând acest risc al debranșării, evident când le dăm o sancțiune pe facturi, de refacere a facturilor si neperceperea penalităților -, trebuie să ne asigurăm că nu pot fi abuzuri împotriva oamenilor care nu au capacitatea de negociere cu furnizorii. (..)

Pe toată perioada aceasta de aplicare a legii (până la 1 aprilie – n.r.) nu vor fi debranșări nu doar pentru consumatorii vulnerabili, care sunt protejați, ci și pentru restul consumatorilor.

Legea este valabilă, se fac facturi și în iulie de regularizare, și după aprilie. Legea acționează până la finalizarea tuturor regularizărilor si până când se va reface factura nu percepi penalități”, a declarat ministrul Virgil Popescu, miercuri, la briefingul de presă de la finalul ședinței Guvernului.

Declarația sa vine la o zi după ce îi sfătuise public pe români să nu achite facturile, dacă nu cuprind plafonarea prețurilor și compansarea lor.

Depășit de situație, autorul Legii plafonării vrea să o modifice cu sancțiuni mai dure pentru furnizori, într-o OUG ce va fi pe masa Guvernului Ciucă săptămâna viitoare.

„Există în momentul de față două tipuri de sancțiuni care pot fi date. Una pe legea ANPC-ului, pe practici înșelătoare și din moment ce emiți altă factură decât ar trebui, încerci să înșeli acesțti oameni, si alta pe legea energiei electrice si care este mult mai mare și o poate aplica ANRE pe același tip de contracvenție.

Ne gândim să punem și în legea plafonării suplimentar, de ce nu, o amendă pe cifra de afaceri pentru cei care fac în mod repetat. S-au făcut și în noiembrie, s-au făcut și în decembrie. Ei au emis milioane de facturi către clienți în mod eronat. Mai e ceva de gândit că aceasta nu e în mod repetat?”, a spus Popescu. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version