Tudorel Toader: “Voi stabili în 10-14 zile ce măsuri voi lua”!

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, se va întâlni “separat” cu procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și cu procurorul general Augustin Lazăr, pentru a discuta pe tema anchetei asupra adoptării OUG 13, apoi va analiza impactul asupra MCVdacă le va cere demisia.

“Zilele următoare voi avea discuții cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte, domnul Augustin Lazăr, și separat cu procurorul șef de la Direcția Națională Anticorupție, pe tema despre care vorbim, evoluțiile acestea, modul în care dânșii s-au raportat la lege, s-au raportat la standardul constituțional, s-au raportat la standardele Comisiei de la Veneția”, a spus Tudorel Toader, întrebat duminică, la Antena 3, ce măsuri va lua după ce Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care s-a stabilit existența unui conflict constituțional între DNA și Guvern

El a adăugat că “în decizie, acolo, ați văzut multe paragrafe în care Comisia (de la Veneția – n.r.0spune că trebuie trasă linie între răspunderea politică și răspunderea juridică-penală, că decidentul, legiuitorul, trebuie să aibă libertatea alegerii, oportunitatea actului normativ, că legiuitorul nu trebuie să aibă presiunea răspunderii penale, că actele normative pot fi cenzurate prin proceduri legale și constituționale. Voi avea zilele următoare discuții separat cu dânșii pentru a le vedea punctul de vedere”, a spus ministrul Justiției.

Toader nu exclude “inițiativa” șefilor Parchetelor de a demisiona

Despre o eventuală demisie a lui Lazăr și Kovesi, ministrul Justiției a spus: “Sigur, eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanșate de mine să aibă dânșii inițiativa unei proceduri lăuntrice, individuale, privind modul în care s-au poziționat, repet, la dispoziții legale, constituționale și chiar în dezbaterile din spațiul public, într-o perioadă atât de sensibilă, când lumea are o trăire deosebită, pentru că are o așteptare deosebită, în 2017, în care ne aflăm”.

Întrebat ce va face dacă cei doi nu vor demisiona, Tudorel Toader a răspuns: “Nu aș vrea să speculez că știu ceva în acest sens. Doar mă refeream la faptul că există această posibilitate. Și veți spune dumneavoastră: Și dacă ea nu se va concretiza? Eu ce voi face? (…) În paralel, probabil începând de mâine, prin intermediul colegilor mei de la Ministerul Justiției, voi face o fundamentare, o evaluare a activităților desfășurate de Ministerul Public pe de o parte, de DNA pe de altă parte. Și atunci, evaluarea va avea două componente: pe de o parte, cea profesională, pe cauze, pe de altă parte, cea managerială, privind instituțiile pe care domniile lor le conduc. După ce am discuția cu dânșii și voi face această evaluare pe două direcții, voi stabili măsurile pe care le voi lua și voi comunica presei hotărârea pe care o voi lua”.

Încurcat de “condiționalitățile MCV”

La întrebarea cât va dura până va lua o decizie, ministrul Justiției a precizat că în 10 – 14 zile va anunța public hotărârea.

“Orice măsură voi lua, va avea o semnificație deosebită de importantă. Această măsură trebuie să fie bine fundamentată și nu numai pe decizia Curții. Cu siguranță, mulți vor spune că este o încălcare gravă și este suficientă pentru a declanșa procedura de demitere. Dar, trebuie să vedem și efectul, impactul acestei măsuri. Mă întorc la condiționalitățile MCV, mă întorc la modul în care noi ne raportăm la instituțiile europene. De aceea, sunt convins, în detrimentul unor critici, sunt convins în detrimentul celor care vor spune: ‘suficientă încălcare pentru luarea măsurii’, că o astfel de măsură necesită o abordare, o fundamentare complexă și completă”, a conchis ministrul Justiției pe acest subiect.

“Ar fi interesant să desecretizăm protocoalele SRI-Parchete”

Despre protocoalele încheiate între SRI și Parchete, Tudorel Toader a declarat că nu este suficient ca acestea să fie denunțate, ci ele ar trebui desecretizate pentru a vedea cum au funcționat colaborările procurorilor cu serviciile de informații.

“De principiu, serviciile de informații sunt structuri ale statului de drept. Au competențele lor, care sunt complementare cu celelalte competențe din stat. Adică nu putem nega utilitatea publică a acestor servicii. Dar nici nu putem admite interferența lor în zona juridică a urmăririi penale, eventual și a judecății. (…) În spațiul public, știm că este vorba de protocoale diferite cu structuri, cu instituții diferite. Așadar, dacă luăm o măsură, să facem treaba până la capăt, să nu denunțăm protocolul cu X și să lăsăm în vigoare alte trei-patru. Pe de altă parte, nu-i suficient să îl denunți. Că dacă îl denunți, ce faci? Nu mai este în vigoare, inaplicabil. Dar cred că mai interesant ar fi să-l și vedem, să-l desecretizăm, să știm cum au funcționat aceste structuri, cum s-a desfășurat această colaborare”, a spus ministrul Justiției.

Întrebat dacă va cere Parchetului General, DNA și DIICOT reevaluarea protocoalelor semnate de aceste structuri cu SRI, Tudorel Toader a precizat că “a înțeles că deja nu mai sunt în vigoare”.

“Eu am înțeles de la procurorul general că deja le-a denunțat, că deja nu mai sunt în vigoare. Eu vorbeam de pasul următor, de cunoaștere a ceea ce a fost și nu mai este în vigoare. (…) Nu voi menține astfel de protocoale, astfel de colaborări, decât în limitele stricte ale competențelor legale”, a spus Tudorel Toader.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version