“Ordonanța în sine nu a fost o problemă. (…) Populaţia a reacţionat că ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara”!

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri la Bruxelles, la dezbaterea de la Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European, că DNA a anchetat miniștri în cazul Ordonanței 13 iar CCR a constatat un conflict de interese. El nu a precizat însă că dosarul penal, în care se continuă cercetările la Parchetul General, a fost deschis deoarece miniștrii respectivi au încălcat legea. 

“CCR a constatat şi a adoptat o decizie de principiu, prin care a statuat că procurul nu are competenţa să urmărească penal pe miniştri care au liberatatea să aprecieze când şi cum adoptă, iar Curtea a statuat că există şi a existat un conflict juridic. E important că procurorul nu poate ancheta pe viitor miniştri care adoptă acte normative”, a spus Toader.

 Despre scandalul Legii grațierii, după ce senatorul Șerban nicolae a depus un amendament prin care au fost incluse și faptele de corupție, ministrul Justiției s-a rezumat la a arăta că a cerut ieri Comisiei juridice a Senatului să amâne proiectul de lege depus de fostul ministru, Florin Iordache, deoarece vrea să depună măsuri complementare.

Niciun cuvânt despre amendamentul lui Șerban Nicolae.

“Avem 27.234 de deținuți în penitenciare, avem perspectiva deloc plăcută a unei decizii-pilot de la CEDO, o perspectivă deloc plăcută de a fi condamnați pentru încălcarea condițiilor de detenție. Există în Parlamentul României un proiect de lege pentru grațierea unor pedepse. Ieri am fost în Parlament și am cerut amânarea discutării proiectului de lege pentru ca Guvernul să vină din urmă cu măsuri complementare pentru că grațierea nu este soluția miracol, care să rezolve în prezent și pe viitor problema supraaglomerației din penitenciare, iar Comisia juridică a fost de acord și a amânat dezbaterile să venim din urmă cu acel proiect”, a precizat ministrul.

“Numeroase decizii ale CCR și directive UE sunt netranspuse în legislație”

Tudorel Toader a mai arătat că există numeroase decizii ale CCR care nu au fost transpuse în legislație.

“Aici sunt încă unele decizii (ale CCR – n.r.) netranspuse în legislație, adică pronunțate, dar legiuitorul încă nu a adaptat legislația cu deciziile Curții, iar eu, ca ministru, am început elaborarea unui proiect de lege care să transpună toate deciziile Curții Constituționale. Avem încă numeroase directive ajunse la termen și netranspuse. Am început elaborarea unui proiect de lege pentru transpunerea directivelor încă netranspuse, sigur, în marja de apreciere pe care legiuitorul național o are”, a adăugat Toader.

“Avem foarte multe legi”

Pe de altă parte, ministrul a arătat că “legislația din România a cunoscut o dinamică, o evoluție continuă, o dinamică ireversibilă. Chiar dacă, la un moment dat, apar sincope în reglementare, dinamica și standardul pe care legislația, reglementarea, l-a atins are caracter ireversibil. Avem, din păcate, o inflație legislativă, avem, consider cu titlu personal, foarte multe legi, prea multe legi, greu de cunoscut, greu de aplicat, greu de interpretat uneori pentru juriști, darămite pentru cetățeanul care este chemat să respecte legea”.

De asemenea, el a arătat că se depun toate eforturile pentru ca România să iasă din Mecanismul de Cooperare și Verificare.

“Suntem sub semnul MCV-ului, am demarat acțiunile pentru ca toate instituțiile implicate în acest MCV să ne unim competențele, eforturile, pentru a răspunde condiționalităților, cerințelor din mecanism. E adevărat că acolo mecanismul nu prevede condiționalități obiective, unele sunt cu o altă componentă, ca obiective în mișcare, și vom depune toate diligențele să vedem cum le putem îndeplini pentru ca, în final, să obținem ridicarea mecanismului”, a arătat Toader.

Programul vizitei ministrului Tudorel Toader include și discuții cu comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jurova. Printre subiectele care vor fi abordate în cadrul întâlnirilor se va afla și viitorul raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV.

Citiți și

Jurnalistul Liviu Avram a povestit în Parlamentul European cum a trăit criza ordonanţelor de urgenţă
VIDEO: Gabriel Liiceanu, în PE: România are în fruntea Camerelor condamnaţi penal sau cu dosar penal
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version