Ministrul Mediului, Tanczos Barna (UDMR), se sucește în declarații: după ce le-a cerut primarilor, săptămâna trecută înainte de acest val de caniculă extremă care a topit România, să impună restricții la apă, acum el susține că „raţionalizarea apei încă nu este un termen potrivit pentru această fază”, iar pentru irigații putem să asigurăm apa”.

Au trecut abia cinci zile de temperaturi ce depășesc 40 de grade Celsius la umbră, iar disconfortul termic va mai dura și aceast săptămână.

Ministrul Mediului îl contrează pe Daea și le cere primarilor să impună restricții la apă: „Chiar dacă ne pare rău pentru roşii”

Luni, la Sfântu Gheorghe, Tanczos Barna, a declarat: „În majoritatea zonelor unde sunt sisteme de irigaţii se poate asigura resursa de apă pentru irigaţii. Sunt câteva culturi care sunt deja în faza de recoltare, acolo nu mai este nevoie, porumbul şi încă două-trei culturi ar avea nevoie de apă. Acolo unde este nevoie de apă pentru irigaţii încă putem să asigurăm resursa necesară”.

El a arătat că în marile lacuri de acumulare rezervele de apă sunt la un nivel satisfăcăto:

„Raţionalizarea apei încă nu este un termen potrivit pentru această fază, dar restricţii sunt şi apeluri la un consum cumpătat şi responsabil apar din ce în ce mai des. Într-adevăr, sunt 24 de secţiuni, pe Crişuri, Someş, pe Prut, Bârlad sunt fenomene de secare în albiile râurilor, sunt lacuri care au dispărut, din păcate. În paralel, în marile lacuri de acumulare rezervele sunt încă la un nivel satisfăcător, dar seceta continuă, vin câteva zile foarte calde. În continuare, până joi cel puţin, vom avea alertă de Cod Galben şi Portocaliu pe fenomene de secetă, deci, în continuare trebuie să avem mare grijă de resursa de apă potabilă pentru că vor apărea, din păcate, şi alte localităţi care se vor confrunta cu aceste probleme”.

Potrivit acestuia, pentru a reface resursele de apă la nivelul solului ar trebui să plouă câteva luni de zile.

„Resursa de apă la nivelul solului este foarte, foarte mică, la nivel de un metru resursa este la 30-40% faţă de media anuală caracteristică acestei perioade. Sunt zeci de localităţi unde cantităţile de precipitaţii sunt la mai puţin de jumătate faţă de cantităţile caracteristice ultimelor zece luni, de exemplu, din această perioadă. Deci nu a început acum seceta, acum atinge un vârf, dar, practic, a început din septembrie anul trecut, precipitaţiile din timpul iernii au fost foarte mici, primăvara destul de secetoasă, vara fără precipitaţii şi efectele se văd, din păcate, în agricultură mai ales”, a adăugat reprezentantul Guvernului Ciucă. 

„Rezervele de apă existente nu pot fi transportate în cantităţi semnificative dintre o regiune în cealaltă, tocmai de aceea sunt foarte multe localităţi concentrate în anumite regiuni, în zona Moldovei, de exemplu, unde restricţiile sunt mai severe. Sunt alte localităţi care au rezerve suficiente pentru a consuma, practic, cât vor, dar mai ales în această perioadă, indiferent de situaţie şi indiferent de rezervele comunităţii respective, apelul este pentru a avea un consum responsabil, doar pentru strictul necesar, astfel încât să avem grijă de rezervele pe care le mai deţinem”, a mai spus în conferinţa de presă, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version