Firea: “A fost un incident neplăcut peste care eu, una, am trecut”!

Moartea celui care a fost Regele Mihai I a salvat PSD de rușinea unui miting la care nu ar fi reușit să scoată în stradă zeci de mii de susținători decât cu o cheltuială imensă, într-o perioadă în care primarii și președinții de Consilii Județene sunt furioși că li se taie bani la buget prin “revoluția fiscală” (scăderea de la 43% la 41,7% a cotei defalcate din impozitului pe venit, începând cu 1 ianuarie 2018).

“Este doliu național, nu ne putem ocupa acum de miting”, a declarat miercuri Gabriela Firea, primarul Capitalei.

Astfel, PSD “s-a scos”, mai ales că data alegerii mitingului în București și în marile orașe din țară a fost aleasă cât se poate de prost: sâmbătă, 9 decembrie, este Ziua Internațională Anticorupție. Această dată a fost stabilită în urmă cu 12 ani de Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Escortată de primarii de sector, Firea s-a dus miercuri dimineață la Guvern să discute cu premierul Mihai Tudose despre scandalul dintre ei doi, dar și să se asigure că nu îi sunt “compromise” proiectele Capitalei”.

Mai înainte însă, primărița s-a consultat cu Liviu Dragnea, marți. Ea a avut apoi o întânire cu liderul PSD și la Parlament, miercuri, după discuția cu Tudose.

“Și ieri, și azi am discutat atât cu președintele (Dragnea – n.r.), cât și cu premierul despre proiectele Capitalei, despre buget, pentru că în ședința de Guvern va fi dezbătut și adoptat bugetul pentru anul viitor și am fost foarte interesați care este situația Capitalei deoarece am vrut să ne asigurăm că proiectele noastre nu sunt compromise. Și am primit aceste asigurări și de la guvern și de la dl președinte că toate proiectele începute, precum și cele noi se vor putea derula în Capitală. Și noi vrem să mulțumim pentru sprijin”,, a declarat Firea la Parlament, după cele trei întâlniri.

Firea s-a împăcat cu Tudose: “Voiam să ne spunem în particular tot ce ne reproșăm unul altuia – și acum am șters cu buretele”

Despre conflictul cu premierul Tudose, primarul general Gabriela Firea a spus că i-a trecut supărarea:

“A fost un incident neplăcut peste care eu una am trecut. (…) Sperăm ca în următoarea perioadă să nu mai fie astfel de tensiuni, care dau oxigen adversarilor noștri”.

Întrebată despre relația cu Tudose, Firea a spus că “a fost una încordată”, dar “de azi este una calmă și sper să colaborăm bine în continuare, deoarece avem o misiune din partea românilor și trebuie să o ducem la bun sfârșit. Nu cred că este loc de disensiuni, mai ales că suntem colegi”. 

Jurnaliștii i-au amintit că ea l-a acuzat pe Mihai Tudose că ar fi vrut să preia PSD, dar Gabriela Firea s-a fofilat, nemaifiind pe terenul sigur de la Antena 3, unde a făcut afirmațiile.

“Așa părea săptămâna trecută. După elementele care au fost săptămâna trecută și după faptul că s-a acutizat și s-a tensionat relația dintre noi, așa părea la acel moment că se întâmplă. Am avut astăzi o discuție și pe această temă, dincolo de chestiunile care ne interesau mult mai mult, și anume cele legate de buget, și am lămurit toate aceste probleme care au apărut și sperăm ca în următoarea perioadă să nu mai apară astfel de tensiuni, pentru că ele nu sunt folositoare nimănui, decât dau oxigen adversarilor noștri”, a răspuns Firea.

Evident, după ce europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a acuzat-o – tot la Antena 3 – că tocmai ea vrea să preia șefia partidului, Firea s-a dus de două ori la Dragnea să-l asigure că nu-i așa.

Poate că acesta este și motivul pentru care scandalul s-a stins repede, după ce luase cote alarmante. Totul a pornit după ce Tudose a ironizat-o public pe Firea că vrea să facă târg de Crăciun în Piața Victoriei, atenționând-o că nu sunt treceri de pietoni iar oamenii nu au cum să ajungă în mijlocul pieței, printre mașini. 

Inițial, Firea nu a vrut să răspundă, dar sâmbătă a ieșit la atac – la Antena 3, unde ea a fost jurnalist timp de mai mulți ani:

„Domnul prim-ministru a găsit o manieră incorectă, consider eu, şi necolegială, de a mă admonesta public pentru o decizie care a fost luată de instituţiile din subordinea Primăriei. Mă aşteptam, dacă avea ceva de comunicat şi o opinie, colegial, să-mi dea un telefon sau să solicite o întâlnire. Sper ca din acest moment domnul prim-ministru să înţeleagă faptul că o manieră colegială şi corectă de comunicare cu noi, colegii săi – încă colegii săi – trebuie să fie una directă, nu cu apropouri, insinuări prin presă”.

Odată pornită, Firea părea de neoprit: luni seară, tot la Antena 3, ea l-a acuzat pe Mihai Tudose că se comportă ca şi cum ar vrea să preia conducerea partidului,.

”Eu am afirmat că domnul prim-ministru se comportă ca şi cum ar dori (să preia conducerea PSD), pentru că doar domnia sa ştie ce-i în sufletul şi în mintea domniei sale. Nu putem face afirmaţii extrem de exacte cu privire la o persoană sau alta. Eu am spus că pare pentru că, pe de o parte, îi jigneşte pe colegii de partid printre care mă număr şi eu, iar cu un grup minoritar se poartă foarte frumos, aş zice eu discriminator, în încercarea consolidării unei poziţii. Mai departe Dumnezeu ştie şi viaţa politică ne va demonstra care este adevărul”, a declarat Gabriela Firea.
Tudose a făcut o escală la Dragnea înainte de votul din Camera Deputaților pe Statutul magistraților

La scurt timp după plecarea edililor, în biroul lui Dragnea au intrat premierul Mihai Tudose și vicepremierul Marcel Ciolacu.

Întrebat de jurnaliști dacă au fost rezolvate tensiunile cu Gabriela Firea, premierul a răspuns scurt: “Da”.

Tudose a fost întrebat și dacă mai vrea să preia PSD. “Mai vreți să preluați înseamnă că am vrut vreodată. Deci, nu”, a răspuns el.

Mihai Tudose a făcut aceste precizări după ce a ieșit, împreună cu vicepremierul Marcel Ciolacu și cu Liviu Dragnea, din biroul președintelui Camerei Deputaților și a intrat în plen.

Întrebat dacă sunt probleme cu bugetul de stat pe 2018, Tudose a răspuns că nu, adăugând că a venit la ședința Camerei Deputaților pentru a vota, iar apoi va merge la ședința de Guvern.

“Nu am amânat ședința de guvern, e la ora 2 (14,00 — n.r). Votăm și noi și ne ducem acolo”, a adăugat Tudose.

Însă după circa 5minute, premierul a plecat din plenul Camerei Deputaților, unde încă se discutau modificările la Statutul magistraților.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version