PSD+ALDE au reușit într-o singură zi, duminică, să semneze, depună și citească în Parlament moțiunea de cenzură împotriva propriului Guvern, intitulată “România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor!”.

Moțiunea a fost semnată de 222 deputați și senatori ai PSD și ALDE, din totalul de 247 aparținând coaliției majoritare.

Pentru a fi adoptată, ea are nevoie de 233 de voturi. Votul a fost programat pentru miercuri, la ora 11.00, informează Camera Deputaților.

Dragnea nu e supărat

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că nu este supărat că nu are 233 de semnături pe moțiune, adică numărul de voturi necesar adoptării acesteia.

“Eu am mai gestionat o moțiune de cenzură, este important votul de miercuri, care va fi masiv. Vreau să vă aduc aminte că moțiunea trece sau pică atunci când se votează, nu când se pun semnăturile”, a insistat el.

Președintele PSD a lăsat să se înțeleagă că este sigur că nu sunt parlamentari PSD care să fi fost convinși de tabăra Ponta-Grindeanu să voteze împotriva moțiunii de cenzură.

“Da. Am vorbit de exemplu cu parlamentarii de la Iași, pe care îi dădea Evenimentul Zilei că sunt în bloc. În bloc au semnat moțiunea. Eu știu exact ce vorbesc”, a spus el.

Moțiunea a fost semnată, depusă și citită în aceeași zi. A fost depusă la ora 16.40 și citită zece minute mai târziu, la ora 16.50. 

Reprezentanții grupurilor parlamentare ale PNL, USR, UDMR și PMP nu au fost prezenți în sală.

Senatorii USR din Biroul Permanent al Senatului Mihai Goţiu şi Cristian Ghica s-au prezentat în faţa sălii de şedinţă, dar nu au intrat pentru a participa la lucrări. Ei au fost invitaţi în sală de vicepreşedintele Senatului Nicolae Bădălău, însă au refuzat.

“Din păcate, i-am urat o duminică frumoasă în continuare. Aceşti domni şi doamne din PSD şi din ALDE au uitat că au câştigat nişte alegeri şi au obligaţia să îşi asume acest lucru în mod responsabil. Din păcate, prin ceea ce fac arată că nu pot să îşi asume acest lucru şi pun ţara în blocaj la începutul verii. Mi se pare inadmisibil”, a declarat senatorul USR Mihai Goţiu.

Ponta a venit la Parlament: “Sunt deputat PSD, nu m-a exclus nimeni”

Şeful Secretariatului General al Guvernului, Victor Ponta, a ajuns duminică la Parlament pentru “a-şi spune punctul de vedere”, în ziua în care va fi citită moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

“Eu sunt membru al grupului PSD, nu m-a exclus nimeni din grupul PSD, sunt deputat PSD şi am venit alături de colegii mei să îmi spun punctul de vedere. Îl spun în interior, nu în afară”, a spus Ponta, înainte de a intra în sala de şedinţe a grupului PSD din Camera Deputaţilor.

Întrebat dacă le crede că îi va convinge pe social-democraţi să renunţe la demersul moţiunii de cenzură, Ponta a răspuns: “Cred că sunt obligat să spun ceea ce gândesc şi să spun că eu sper că PSD nu declanşează războiul nuclear împotriva PSD. Întotdeauna există loc de dialog până în ultima secundă”.

Fostul premier a mai spus că împotriva sa s-au făcut multe moţiuni de cenzură, dar aceasta este prima pe care o face PSD şi care este o “mare greşeală”.

Textul moțiunii

Iată un fragment din textul moțiunii:

“La cinci luni de la instalarea Guvernului condus de domnul Sorin Grindeanu, partidele coaliţiei majoritare, în cadrul forurilor statutare de conducere au analizat, au dezbatut şi au evaluat stadiul îndeplinirii măsurilor programate pentru perioada de referinţă scursă de la învestirea Guvernului şi au decis retragerea sprijinului politic acordat prim-ministrului Sorin Grindeanu şi echipei guvernamentale.

În urma deciziei de retragere a sprijinului politic, 25 din cei 27 de membri ai Guvernului şi-au prezentat demisiile din funcţii, înţelegând corect responsabiltatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale.

Dovedind dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor statului, imaturitate şi iresponsabilitate politică, primul- ministru şi unul dintre miniştri, în loc să respecte votul de învestitură şi încrederea acordată de Parlament, au înţeles că guvernarea se poate exercita şi în nume personal, că dispoziţiile constituţionale şi legale sunt facultative şi că pot sfida votul acordat de cetăţeni şi democraţia.

Doi din cei 27 de membri ai Guvernului, trecuţi voluntari sub comanda unui deputat/înalt funcţionar public, îşi împart posturi ministeriale şi lansează atacuri ridicole în toate direcţiile, oferind o nedorită şi halucinantă caricaturizare a actului de guvernare.

Guvernul” Ponta-Grindeanu-Jianu nu reuşeşte altceva decât să demostreze că există politicieni care şi-au pierdut iremediabil busola bunului-simţ, onoarea şi demitatea, confirmând, odată în plus, justeţea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD şi ALDE.

Întrebări de bun simţ elementar sunt rostite astăzi de orice cetăţen onest: Este Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu, guvernul legitim învestit de Parlament în 4 ianuarie 2017?

Poate Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu să pună în aplicare programul de guvernare aprobat de Parlament la 4 ianuarie 2017?

Există susţinere în Parlamentul României pentru Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu? Este constituţional Guvernul actual? Reprezintă Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu votul exprimat de cetăţenii români la alegerile din 11 decembrie 2016? Evident, răspunsul pentru aceste întrebări legitime este NU”.

Textul complet al moțiunii:

Download (PDF, 51KB)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version