Moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR săptămâna trecută se citește în Parlament, joi la ora 16.00, așa cum a fost programată cu o zi înainte de șefii celor două Camere, Anca Dragu și Ludovic Orban.

Puși în fața faptului împlinit, cei de la PSD, PNL și UDMR, care au boicotat timp de 5 zile stabilirea calendarului moțiunii au acceptat să vină la ședința de joi dimineață a Birourilor Permanente Reunite.  

Însă motivul a fost unul singur: amânarea votului pe moțiune până după Congresul PNL din 25 septembrie.

Astfel, majoritatea PSD, PNL și UDMR a amânat votul până după decizia CCR pe conflictul de natură constituțională învocat de premierul Florin Cîțu – cel care ar risca să-și piardă funcția, dacă moțiunea trece.

Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit pentru 15 septembrie termenul până la care Guvernul și Parlamentul trebuie să transmită punctele de vedere pe contestația lui Cîțu.

Însă CCR nu a decis data dezbaterii sesizării primite de la Guvern.

Cîțu a atacat la CCR moțiunea de cenzură contestând semnăturile, ca să tragă de timp până după congres

În Constituție se prevede clar: Votul pe moțiunea de cenzură se dă în cel mult 3 zile de la citirea ei în plenul Parlamentului.

Acest lucru l-a arătat și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, care a acuzat că „qmânarea la calendele grecești au făcut-o pe proprie răspundere” și aceasta „reprezintă o împiedicare a exercitării unui drept constituțional de depunere și votare a unei moțiuni de cenzură”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version