UPDATE: Birourile Permanente s-au reunit din nou și au stabilit ca moțiunea de cenzură să fie citită joi și votată joia viitoare.

Răsturnare de situație, miercuri, în Parlament: PSD a pierdut, cu doar 181 de voturi față de 194 ale Opoziției, adoptarea calendarului pentru moțiunea de cenzură, impus de dimineață de Birourile Permanente.

Liderul grupului PNL, Raluca Turcan, a cerut în ședința de plen modificarea programului de lucru, în baza art. 20 din Regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, astfel încâ votul pentru moțiunea de cenzură să fie dat luni, și nu sâmbătă, când este zi nelucrătoare.
 
Numai că președintele de ședință, Florin Iordache, a refuzat să supună la vot această solicitare. “Doar sâmbătă dimineață, în ziua dezbaterii moțiunii, se poate solicita schimbarea programului de lucru”, a susținut el.
 
Însă când a fost supusă la vot ordinea de zi impusă de PSD, aceasta a picat.

Astfel, Opoziția a dovedit că deține majoritatea, respingând ordinea de zi pe care PSD introdusese citirea moțiunii miercuri la ora 15.00, pentru a forța votarea acesteia în zi nelucrătoare, sâmbătă, când s-ar fi împlinit cele 3 zile prevăzute în lege pentru un astfel de demers.

„Matematic PSD a pierdut majoritatea, nu s-a aprobat ordinea de zi. Ne sfatuim și o să vedem”, a declarat președintele Camerei Depuraților, Marcel Ciolacu.

Fifor: Avem 26 de absenți 

Purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, a susținut însă că PSD are în continuare majoritate, iar moțiunea nu va trece: ”Am văzut lista de vot, avem 26 de absenți. (…) PSD are majoritate în Cameră la momentul acesta. E o zi în care nu am avut toți oamenii prezenți în sală sau am avut oameni care nu au avut cartelele de vot la ei și prin urmare nu și-au înregistrat votul și nu apar înregistrați”.

Întrebat pe ce calcule se bazează PSD, Fifor a răspuns: “Tot ce pot să vă spun e că avem majoritatea și că nu trece moțiunea”.

Întrebat câți senatori și deputați mai are acum PSD, purtătorul de cuvânt al PSD a spus: “Eu știu 204, cam acolo”.

Birourile Permanente trebuie să se întrunească din nou

Birourile Permanente trebuie să se întrunească din nou și să stabilească alt calendar pentru citirea și apoi dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură.

Înseamnă că moțiunea va fi votată săptămâna viitoare, nu sâmbătă, cu stabiliseră de dimineață Birourile Permanente – în care PSD deține majoritatea.

PSD a fixat pentru sâmbătă votul pe moțiunea de cenzură a Opoziției. Iordache: „Au mai fost și duminica”. Turcan (PNL): Este o practică abuzivă. Stelian Ion (USR): Va trece chiar dacă va fi și noaptea
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version