Modificarea Legii ANI a fost adoptată luni în Senat – for decizional -, cu 77 de voturi „pentru” şi 39 „împotrivă”, majoritatea parlamentară PSD+ALDE primind sprijinul larg al UDMR.

Astfel, din cele 77 de voturi exprimate în favoarea proiectului de lege 68 au fost asigurate de senatorii PSD şi ALDE, 8 voturi – de senatorii UDMR, iar un vot a fost dat de senatorul PMP Gheorghe Baciu, potrivit listelor de vot solicitate de Grupul parlamentar PNL şi date publicității.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Agenţiei Naţionale de Integritate – lege organică -, trebuia să fie votată în plenul Senatului de 69 de parlamentari pentru a fi adoptată.

PSD şi ALDE nu deţin în Senat o majoritatea care să le permită adoptarea legilor organice, întrucât cele două formaţiuni au împreună doar 68 de senatori, iar numărul total al senatorilor este 136.

Potrivit sursei citate, Gheorghe Baciu a fost singurul deputat al PMP care a votat Legea ANI. Astfel, votul lui Gheorghe Baciu s-ar fi adăugat celor 68 de voturi pe care PSD şi ALDE le-ar fi putut asigura în Senat, ajungându-se la 69 de voturi, numărul necesar pentru adoptarea proiectului de lege.

PMP a declarat, luni, în plenul Senatului că nu va vota proiectul care modifică Legea ANI.

De asemenea, modificarea adusă Legii ANI a fost criticată şi de preşedintele PMP, Traian Băsescu, care a afirmat că astfel majoritatea parlamentar㔺terge cu buretele” incompatibilităţile constatate în perioada 2007 – 2013 în cazul primarilor şi parlamentarilor şi “prăbuşeşte ANI”.

“Deci, asta da lovitură! Toată lumea s-a uitat pe 303 (Legea 303/2004 – n.r.) şi astăzi a trecut cu votul majorităţii această lege care pur şi simplu prăbuşeşte ANI şi şterge cu buretele incompatibilităţile pentru parlamentari, incompatibilităţi în perioada 2007 – 2013 (…). Şi primarii, despre care se spune aşa: dacă s-a constatat incompatibilitatea în mod definitiv, în instanţă, nu pot ocupa funcţii în aparatul de stat, dar pot candida la primar. (…) Astăzi şi-au rezolvat două probleme: problema parlamentarilor incompatibili şi problema primarilor şi consilierilor incompatibili”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele PMP afirma şi că vrea să ştie cum au votat fiecare dintre parlamentarii din Comisia juridică în cazul modificărilor la Legea ANI.

“Eu am însă o întrebare publică, pentru că această lege a trecut prin Comisia juridică: vreau să ştiu cum a votat fiecare parlamentar din Comisia juridică”, a spus Traian Băsescu.

Senatul este for decizional în cazul proiectului de modificare a Legii ANI.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version