Deputatul USR Claudiu Năsui reclamă că proiectul de lege depus de mai mulți PSD-iști împreună cu Florin Roman de la PNL – care însă și-a retras semnătura, vineri, în urma scandalului izbucnit – pentru blocarea de către instituţiile publice a informațiilor de interes public reprezintă ”încă o lovitură pe final de mandat” al parlamentarilor.

Iniţiativa legislativă, depusă miercuri la Senat, în procedură de urgență, de către deputaţii PSD Vlad Bontea, Claudiu-Augustin Ilişanu, Eliza-Mădălina Ştefănescu (Peţa) şi George-Gabriel Vişan, precum şi liberalul Florin-Claudiu Roman (despre care prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, susține că proiectul a fost de fapt propunerea lui, iar vineri și-au retras semnăturile și deputații PSD), prevede că autorităţile pot să refuze accesul la informaţii.

Totodată, proiectul prevede perceperea unor unei taxe a serviciilor oferite de către instituţia publică, inclusiv pentru documentele oferite online. 

„Încă o lovitură pe final de mandat şi pe repede înainte, parlamentarii vor să ne îngreuneze accesul la informaţii publice. Se pare că românii nu sunt buni decât să muncească şi să plătească taxe şi impozite, nu şi să afle ce se întâmplă cu banii după ce îi ia statul. Cel mai tare este, însă, justificarea din expunerea de motive. Oamenii sunt disperaţi că li se cer informaţii de către ‘diverse ONG-uri’ şi, ţineţi-vă bine, ‘postaci pe Facebook’. Efectiv aşa au scris în expunerea de motive. Zic că informaţiile publice sunt cerute pentru a ‘şantaja’, a ‘ameninţa’, a ‘hărţui’ şi a ‘provoca scandaluri publice’. Deci scandalul nu este că ei fură şi îşi bat joc de banii contribuabililor. Scandalul este că se află”, scrie Năsui, pe Facebook.

„Practic, instituţiile statului pot pune o taxă mare ca să descurajeze cererile de informaţii. Dar legea nu se opreşte aici. Mai instituie şi cazuri generalizate de refuz, ambigue şi largi, astfel încât să se poată refuza uşor accesul la informaţii. Adevărul este că, la cât se fură şi se risipeşte la stat, cred şi eu că le e frică să aflăm uşor informaţii”, adaugă deputatul.

Năsui reclamă că, în mod nejustificat, proiectul a fost depus joi în procedură de urgenţă.

„Care e urgenţa? Să nu mai aflam noi ce se întâmplă la stat”, explică el.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version