Fost viceprimar al Capitalei în timpul mandatului de primar al lui Adriean Videanu, Ludovic Orban a fost desemnat luni, de PNL, să intre în cursă pentru fotoliul de edil-şef al Primăriei Bucureştilor la alegerile din 5 iunie, după ce sondajele l-au descalificat pe “mortul” Cristian Buşoi, acuzat şi de plagiat în teza de doctorat.

orban
Ludovic Orban și “mâna bună”

Pe de altă parte, Buşoi riscă să aibă probleme cu DNA chiar în campania electorală. El a fost interceptat de procurori când negocia cu penalul Adrian Duicu – baronul PSD de Mehedinţi – suplimentarea, ca șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a sumelor pentru filiala Mehedinţi.

Totodată, Buşoi are, potrivit  HotNews.ro, “milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea”, graţie despăgubirilor acordate de ANRP finilor săi.

Întrebat ce s-a întâmplat de la desemnarea oficială din decembrie a PNL pentru fotoliul de primar general şi decizia de astăzi de a fi retras, Cristian Buşoi a scăldat-o, spunând că el şi-a făcut treaba dar lucrează în echipă şi vrea să câştige aceasta.

“Nu dezertez, nu cedez, predau doar ştafeta unui coleg al meu”, a arătat el.

Dacă Buşoi şi-a citit de pe foaie discursul de retragere, Ludovic Orban a vorbit liber într-un limbaj de lemn ce nu s-a deosebit prea mult de al antecesorului său.

”S-a hotărât să fiu eu candidatul. (…) În spatele candidaturii mele se află o viață de muncă în slujba comunității. Ultimii 25 de ani mi i-am petrecut în slujba semenilor mei. Sunt pregătit să parcurg pașii următori – votul în conducerea PNL București și validarea în Biroul Politic Național al PNL. (…) M-am înscris în cursa pentru Primăria Capitalei (…) pentru că Bucureștiul are nevoie de o persoană cu viziune”, a spus Orban.

Orban: “Am lăsat urme în Bucureşti şi în jurul Bucureştiului”

El a arătat că a lăsat “urme” – care însă nu se prea văd. “Ultimii de ani mi-am petrecut în slujba semenilor mei. Am ocupat funcţii publice importante în care am lăsat urme. În Bucureşti şi în jurul Bucureştiului există lucruri pe care le-am făcut sau la care am participat pentru a fi făcute. Candidez nu ca să mă aflu în treabă, ci pentru că Bucureştiul are nevoie de o mână pricepută, de o persoană cu viziune care să facă astfel încât Bucureştiul să conteze, iar bucureştenii să trăiască într-adevăr într-o capitală demnă de UE”, a adăugat liberalul.

În acelaşi limbaj, el a încheiat spunând că îşi va pune “toată energia şi priceperea” alături de echipa PNL pentru a câştiga Primăria Generală şi cele de sector.

Consilier local 5 ani

Înainte de a ajunge viceprimar la Capitală, Ludovic Orban a fost consilier local timp de mai mulţi ani.

Devenit membru al PNL – Aripa Tânără (PNL-AT) – partid transformat un an mai târziu în PL ’93, cu Orban în Comitetul Director (între anii 1993-1997) -, Ludovic Orban a fost ales în Consiliul Local al Sectorului 3 Bucureşti pentru mandatul 1992-1996 şi în Consiliul Local al Sectorului 1 pentru mandatul 1996-2000, însă a demisionat după numai un an.

orban-videanu
Adriean Videanu a ales să-și petreacă ultima seară în libertate în compania lui Ludovic Orban, actualul prim-vicepreședinte PNL, a scris wowbiz.ro înainte ca fostul primar general să intre pe mâna DNA. Adriean Videanu a gesticulat mult, a părut la un moment dat chiar că-și iese din pepeni, în timp ce Orban a stat pasiv, privind în jos și fumând.
Viceprimar în echipa Videanu 3 ani

Amintim că Ludovic Orban a fost viceprimar al Capitalei în perioada iulie 2004 – aprilie 2007,  în timpul mandatului de primar al lui Adriean Videanu – cel acuzat de “borduriadă”.

În calitate de viceprimar în echipa Alianţei D.A. (PNL+PD), Orban a avut în subordine Administraţia Fondului Imobiliar (AFI) a municipalităţii şi rezolvarea retrocedărilor pe Legea 10.

Liderul PNL a inventat și pus în practică împreună cu Adriean Videanu schema retrocedărilor în baza Legii 10. Vom reveni cu amănunte legate de această schemă ilegală Orban-Videanu, care a făcut mult rău Bucreștilor. Elena Udrea, Cocoș și Stelică au de ce să nu doarmă bine – vezi retrocedarea din Verdi!

ludovic_orban_traian_basescu
Ludovic Orban și Traian Băsescu
Sifonarul pentru “Casa din Mihăileanu”

Orban a fost cel care le-a furnizat jurnaliştilor “de casă” ai viitorului USL “ancheta” cu casa din Mihăileanu a lui Traian Băsescu, pentru care există un dosar la Parchetul General, cu slabe şanse de reuşită pentru adversarii politici ai fostului preşedinte. Dovadă este faptul că dosarul nu a fost trimis în judecată până în prezent.

Responsabil cu retrocedările pe Legea 10

În timpul mandatului său de viceprimar, arhiva dosarelor depuse pe Legea 10 a fost “roasă de şobolani” iar foştii proprietari au fost nevoiţi să reia procesul de depunere a actelor, cu obţinerea documentaţiei de la Arhivele Statului.

Aşadar, urmele lăsate de Ludovic Orban “în Bucureşti şi în jurul Bucureştiului” îl dezavantajează – ca, de altfel, pe toţi liberalii care s-au perindat la Primăria Capitalei sau primăriile de sector. Să amintim numai de Crin Halaicu, Sorin Paliga şi Eugen Pleşca.

Omul lui Patriciu

Pe linie de partid, ascensiunea lui Orban a fost spectaculoasă, fiind omul din umbră al lui Dinu Patriciu: în urma fuziunii PL’93 cu PNL, Ludovic Orban a devenit membru în Consiliul Naţional al PNL (din aprilie 1998), apoi membru al Biroului Permanent Central al PNL (15 februarie 2001 – 25 august 2002), preşedintele Comisiei de Administraţie Publică a PNL (din 15 noiembrie 2002) şi preşedintele PNL Bucureşti (din 15 noiembrie 2002).

În prezent, el deţine şi funcţia de prim-vicepreşedinte pentru comunicare şi relaţii publice al PNL.

tariceanu-orban
Ludovic Orban și Călin Popescu Tăriceanu
Ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu

Din 5 aprilie 2007, când PD a fost scos de la guvernare, şi până în 22 decembrie 2008, când şi-a încheiat mandatul Guvernul Tăriceanu (care a rezistat cu numai 12% majoritate în Parlament, fiind susţinut din umbră de PSD), Ludovic Orban a fost ministru al Transporturilor.

Despre performanţele sale şi ale Guvernului PNL ştie toată lumea: absorbţie zero de fonduri europene, studii de fezabilitate cu duiumul şi investiţii – la pământ: numai 5 kilometri de autostradă au fost construiţi în 4 ani de guvernare Tăriceanu.

author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version