Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

Nicu Marcu, votat șef la ASF prin blatul PSD-PNL-ALDE-Pro România. Numiri și la ANRE, Consiliul Legislativ, Comisiile SRI și SIE

Frăție maximă în Parlament: deputații și senatorii PSD, PNL, ALDE și Pro România l-au votat, miercuri, pe Nicu Marcu pentru funcția de președinte – membru executiv al Consiliului al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Nicu Marcu a fost unicul candidat, propus de PNL. El este un apropiat al liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu -care pe vremea când a fost premier l-a numit director la Loteria Română (2006) șeful Consiliului Național de integritate (CNI), secretar general la ANAF – funcție înființată special pentru el și șef al Direcţiei Generale Buget Finanţe şi Fonduri Europene.

La schimb, funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi pe care Nicu Marcu o va elibera va fi preluată de „tata socrul” Ilie Sîrbu (PSD) al lui Victor Ponta (Pro România).

Ședința plenurilor reunite ale Senatului și Camerei Deputaților a început la ora 14.50 și a fost condusă de Robert Cazanciuc (PSD).

Votul a fost secret, cu buletine, iar pentru aceasta a fost necesar ca parlamentarii să fie prezenți în sală.

Din totalul de 465 de parlamentari au fost numai 366 prezenți, 360 voturi exprimate.

Rezultat: 340 voturi „pentru”, 20 împotrivă.

Nicu Marcu, salariu de 15.000 de euro/lună

Marcu fusese deja confirmat în comisiile parlamentare reunite:

Download (PDF, 240KB)

Ca vicepreședinte al Curții de Conturi, Nicu Marcu a încasat un salariu de încadrare de 7.100 de euro/lună – adică 42.600 de euro în prima jumătate din acest an.

Ilie Sârbu este, în prezent, vicepreședinte al Curții de conturi, dar numai pentru un rest de mandat, fiind numit în această funcție în toamna lui 2015.

Acum, vrea un mandat întreg de 9 ani, pentru că legea nu permite două mandate consecutive. Astfel, printr-un artificiu, „tata socru” Ilie Sârbu va ocupa timp de 14 ani pe această funcție.

Pe lângă pensia specială de la Senat, de 1.800 euro/lună, Sârbu are un salariu de încadrare de 4.900 de euro/lună. În primele 6 luni ale anului, Sârbu a încasat deja 40.200 de euro, ÎN MÂNĂ!

Vă invităm să citiți cât a câștigat Ilie Sârbu, dar și Nicu Marcu, în timpul stăriid e urgență, când premierul Ludovic Orban făcea apel la „solidaritate”. Dar numai din partea celor din sectorul privat, obligați să stea acasă, în timp ce bugetarii au stat la propriu la serviciu, uitându-se pe geam, dar primind integral salariile uriașe, plus prime de Paști:

7.500 de euro pentru 15 zile de stat acasă! Lux pe bani publici, în vremea Pandemiei COVID-19!

Votul pe numirile la Curtea de Conturi a fost amânat de miercuri special cu o săptămână, pentru ca Nicu Marcu să lase locul liber pentru Ilie Sârbu.

Claudia Boghicevici (PNL) va fi propusă consilier la Curtea de Conturi, Maria Moţa şi Claudia Popa – ambele liberale -, la CNCD.

Cine este Marcu

Potrivit CV-ului, Nicu Marcu şi-a început facultatea la 24 de ani (1992), iar cariera profesională în 1996, în funcția de contabil-șef la Ocolul Silvic Poiana Mare, Direcţia Silvică Craiova.

În 1999 s-a angajat la la Inspectoratul Silvic Teritorial Craiova, Direcţia Silvică Dolj şi Direcţia Silvică Bucureşti, apoi a devenit director economic al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.

Premierul  Tăriceanu l-a numit în 2006 director la Loteria Română, iar din 2007, secretar general al ANAF.

Nicu Marcu a provenit din sfera de influenţă a lui Dan Radu Ruşanu, al cărui fin este numeni altul decât Daniel Chițoiu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta USL. Soția lui Chițoiu, Laura Chițoiu, a fost achitată de ÎCCJ într-un dosar de corupție, la fel ca Rușanu. După achitare, Laura Chițoiu a revenit la ASF, dar nu ca director al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ci pe funcția de șef serviciu, câștigând și 721.320 de lei despăgubiri civile de la ASF, pentru perioada 2014 – 2018 cât a fost suspendată. Iar Rușanu, după ce a fost achitat, a fost promovat de Parlament, la propunerea lui Tăriceanu, membru în Consiliul de Administrație al BNR. 

Propus de Chiţoiu, Nicu Marcu a fost numit șef al Consiliului Naţional de Integritate (CNI), în perioada 2007-2011. Ulterior, Marcu a fost numit vicepreședinte la Curtea de Conturi, pe un mandat de 9 ani, propulsat tot de Chiţoiu şi Tăriceanu.

Iar ca orice bugetar de lux care se respectă, Nicu Marcu este și profesor universitar la ASE, de unde câștigă, tot din bani publici, peste 107.000 de lei/an, potrivit celei mai recente declarații de avere.

Download (PDF, 203KB)

ASF a fost condusă 8 luni de pensionara de lux Elena Dascălu

Nicu Marcu a fost ales în funcţia de preşedinte al ASF  pentru restul de mandat de 3 ani, până în noiembrie 2023. Amintim că PSD l-a numit pe Leonardo Badea pentru această funcție, la 14 noiembrie 2018, însă acesta a demisionat după numai un an, la 11 octombrie 2019, după ce a fost numit viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR).

Din toamna anului trecut, ASF este condusă de pensionara de lux cu 130.580 lei/an de la Curtea de Conturi, Elena Dascălu, care este prim-vicepreședinte al instituției. La salariul de încadrare de 3.000 de euro/lună, i se adaugă indemnizația de 3.600 de euro/lună. În primele 6 luni ale anului 2020, Dascălu a încasat deja 59.400 de euro, ÎN MÂNĂ.

PNL l-a impus și pe Mircea Man vicepreședinte la ANRE

Comisiile parlamentare de specialitate l-au avizat, marţi, pentru  funcția de vicepreședinte la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pe Mircea Man (PNL), fostul președinte al Consiliului Județean Maramureș.

Au fost 315 voturi „pentru” și 49 împotrivă.

Funcția a fost eliberată de Marian Neacșu, după negocierile PNL cu PSD. Membri în Comitetul de reglementare al ANRE au fost votați Marian Neacşu (321 voturi „pentru” și 43 împotrivă) şi Valeriu-Andrei Steriu (316 voturi „pentru” și 48 împotrivă), ambii de la PSD.

Consiliul Legislativ – două funcții de președinte de secții

Pentru două funcţii de preşedinte de secţie în Consiliul Legislativ, comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au acordat, luni după audiere, aviz favorabil celor şase candidaţi înscrişi: Toni Greblă, Mariana Moţ, Raluca Marinescu, Elena Diaconu, Eugenia Marin, Olimpia Louysse Răducu.

Au câștigat Sofia Moț, cu 295 de voturi „pentru” și 10 împotrivă, pentru funcția de Secția, și  Toni Greblă, cu 295 voturi „pentru”.

Membri noi în Comisiile SRI şi SIE

Parlamentarii au votat și modificări la Comisiile SRI şi SIE. Astfel, președinte al Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii (SRI) a ales Eugen Bejinariu (PSD) cu 350 de voturi „pentru” și 16 împotrivă.

Deputatul PNL Cezar Preda a fost ales vicepreşedinte al comisiei, cu 353 voturi „pentru” şi 13 împotrivă.

Totodată, deputatul Marian Cucşa a fost înlocuit cu deputatul Mitică Marius Mărgărit în această comisie, cu 349 voturi „pentru” și 17 împotrivă.

În Comisia parlamentară pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe (SIE), deputatul Dorel Căprar, recent exclus din PSD, a fost înlocuit cu deputatul Vlad Bontea, cu 354 voturi „pentru” și 12 împotrivă.

După exprimarea votului, cei trei parlamentari, noi membri ai comisiilor SRI şi SIE – Eugen Bejinariu, Mitică Marius Mărgărit şi Vlad Bontea – au depus jurământul.

1K Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv