Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a confirmat duminică seară că Guvernul Dăncilă va pune mâna și pe banii românilor care contribuie la Pilonul II de pensii, deoarece nu mai are la buget fonduri pentru a achita cele peste 5 milioane de pensii aflate în plată, iar costurile cu care statul se împrumută la bănci sunt duble, după ce indicele ROBOR a crescut enorm în ultimele luni, ajungând la 2,89%.

Olguța Vasilescu susține însă cu nu este de acord cu intenția Guvernului și dă vina pe Comisia de Prognoză. 

”E o soluție a Comisiei de Prognoză. Nu s-a transpus într-o ordonanță de urgență, nici nu s-a transpus. Ea trebuie să ajungă la ministerul Muncii, nu sunte de acord cu ea”, a spus ea duminică seară.

UPDATE. Șeful Comisiei de Prognoză: Propunerea privind Pilonul II de pensii a fost introdusă din ”greșeală”

Amintim că ideea suspendării Pilonului II de Pensii a circulat încă de anul trecut, parlamentarii PNL și USR atacând sistematic această intenție a guvernării PSD+ALDE.

Liderul PSD Liviu Dragnea, dar și fostul premier Mihai Tudose, precum și ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, au dat asigurări că nu vor umbla la banii românilor care sunt daţi pentru administrate privaţilor.

Însă un document din programul de guvernare PSD-ALDE din 2018 – când a fost instalat Guvernului Dăncilă – prevede ca “prioritate legislativă” un ”proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie – 31 decembrie contribuțiile aferente acestuia vor fi suspendate, potrivit Mediafax.

Astfel, potrivit documentului, contribuțiile CAS (respectiv contribuțiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuțiilor în perioada 1.07 – 31.12.2018”.

În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcționează automat 3,7% către Pilonul II.

Propunerea vine în condițiile în care, începând din ianuarie 2018, contribuțiile de asigurări sociale (atât cele pentru pensii, cât și cele pentru sănătate și șomaj) au fost transferate integral de la angajator în sarcina angajatului.

Angajatorul se mai ocupă, în continuare, doar de formalitățile contabile de reținere și plată a CAS, având de achitat doar o contribuție la fondul de garantare a creanțelor salariale, de 0,25% din fondul propriu de salarii al companiei.

 

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version