Guvernul va cere prelungirea termenelor din PNRR, a anunțat, marți, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, la reuniunea extraordinară a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prezidată de premierul Nicolae Ciucă.

„România se va înscrie în seria statelor europene care solicită mai mult timp pentru implementarea PNRR. Pregătim argumentele necesare şi suntem în permanent contact cu Comisia Europeană pentru prelungirea perioadei necesare implementării investiţiilor care ţin de REPowerEU, cât şi de celelalte categorii de investiţii din energie şi creşterea capacităţii de producţie a energiei”, a declarat Boloș, potrivit unui comunicat al Executivului.

USR acuză că „din totalul de 55 de jaloane și ținte pe care România le avea de îndeplinit anul trecut, 20 sunt în întârziere și două sunt blocate”, potrivit ultimului Buletin de Sănătate PNRR realizat de MonitorPNRR.ro

Referitor la „documentul de lucru privind modificarea PNRR”, Guvernul precuzează că este elaborat „în contextul în care reprezentanţii Comisiei Europene, inclusiv cu ocazia misiunii de monitorizare din 7-11 noiembrie 2022, au reconfirmat faptul că cererea de plată nr. 3 ar trebui depusă doar după modificarea PNRR conform propunerii de modificare a Regulamentului (UE) nr. 241/2021, solicitare pe care Comisia a transmis-o tuturor statelor membre”.

De asemenea, discuţiile de la reuniunea de marți au făcut referire la pregătirea îndeplinirii jaloanelor şi ţintelor asumate pentru anul 2023, conform calendarului de implementare, în perspectiva transmiterii următoarelor cereri de plată.

„Avem un dialog foarte bun cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru clarificarea modului în care am îndeplinit ţintele şi jaloanele incluse în cea de-a doua cerere de plată din PNRR, transmisă în luna decembrie a anului trecut. Acest proces va fi urmat de validarea partenerilor europeni şi de încasarea, de către România, a fondurilor aferente acestei cereri de plată, necesare proiectelor noastre de dezvoltare”, a afirmat premierul, citat în comunicat.

Legea pensiilor speciale, până la finele lui martie

Totodată, s-a analizat o serie de jaloane şi ţinte care necesită clarificări în procesul de validare cu Comisia Europeană, între care proiectul legii pensiilor speciale, al legii guvernanţei companiilor de stat, definitivarea procedurilor guvernanţei în sectorul energetic pentru numirea membrilor CA.

După primele două cereri de plată înaintate Comisiei Europene anul trecut, România are acum în pregătire cea de-a 3-a cerere de plată, care are ca termen de depunere sfârşitul lunii martie 2023.

„Aceasta are o valoare totală de 3,243 miliarde euro (2,147 miliarde euro sprijin financiar nerambursabil şi 1,095 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut). Un număr de 77 de jaloane şi ţinte aferente trimestrului III 2022 şi trimestrului IV 2022 fac obiectul celei de-a 3-a cereri de plată”, se precizează în comunicat.

Până la depunerea cererii de plată numărul 3, „vor trebui clarificate şi aspectele legate de reducerea granturilor, ca urmare a creşterii economice înregistrate de România, ajustarea RePowerEU şi validarea închiderii jaloanelor şi ţintelor aferente trimestrelor 3 şi 4 din 2022″.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version