Chiar și în lipsa PNL, UDMR și PSD, moțiunea USR PLUS și AUR va fi trimisă Guvernului și va fi citită în plenul Parlamentului, a anunțat, marți, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, liderul PNL.

Orban a avertizat, citând din motivarea deciziei CCR 1525 din 24 noiembrie 2010, că „împiedicarea prezentării și refuzul dezbaterii moțiunii de cenzură sunt contrare Constituției, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posiblității opoziției de a angaja asumarea răspunderii.”

Avertismerntul vine după ce PSD și PNL au boicotat și a 4-a ședință a Birourilor Permanente, în care ar fi trebuit stabilit calendarul dezbaterii și votării moțiunii de cenzură depusă încă de vineri seară de USR PLUS și AUR.

De data aceasta, au lipsit și membrii UDMR din Birourile Permanente.

Boicot PNL, UDMR și PSD pe moțiunea de cenzură. Simion: „E incredibil ce se întâmplă pentru a-l salva pe Cîțu”

„Am obligația să respect Constituția și legile țării, ca atare derularea calendarului moțiunii de cenzură este obligatorie. Azi voi comunica guvernului imediat după ședință moțiunea de cenzură. Am primit la cabinetul parlamentar”, a declarat Orban.

Iată ce prevede decizia CCR:

„În consecinţă, împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii opoziţiei parlamentare de a cenzura şi controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii.

Astfel, în cauza de faţă, Curtea reţine că Parlamentul, prin reprezentantul său, şi anume preşedintele Senatului, nu a respectat termenul de prezentare a moţiunii de cenzură în şedinţa comună a celor două Camere de cel mult 5 zile de la data depunerii acesteia, prevăzut de art. 78 alin. 1 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, ceea ce se constituie într-o piedică la prezentarea moţiunii de cenzură depusă de opoziţia parlamentară.

Mai mult, având în vedere cele arătate mai sus, dezbaterea moţiunii de cenzură trebuia deja demarată, ceea ce nu s-a întâmplat, astfel încât Curtea constată că Parlamentul, prin reprezentantul său, şi anume preşedintele Senatului, refuză supunerea acesteia spre dezbatere în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, contrar prevederilor art. 114 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 113 alin. (3) din Constituţie. 

În acest mod opoziţia parlamentară nu se mai poate exprima şi controlul parlamentar este lipsit de eficienţă. Or, niciun instrument juridic prevăzut de Constituţie nu poate fi lipsit de eficienţă, golirea lui de conţinut determinând caracterul lui iluzoriu şi, implicit, încălcarea principiului constituţional al statului de drept”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version