Liderul PNL, Ludovic Orban, care este și președintele Camerei Deputaților, a declarat marți că nu va renunța la modificarea di  proiectul de desființare a secției speciale, prin care trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor se poate face doar cu arordul CSM.
 
 
„CSM (…) este o instituţie care are abilitatea şi competenţele constituţionale să poată să ia decizii obiective în această privinţă”, a argumentat Orban.
 
El a anunțat că proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Camerei Deputaților, unde va primi votul în plen.
 
Decizia a fost luată de Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor, la care Ludovic Orban spune că a participat pentru că liderul de grup al PSD „a refuzat pur şi simplu” să supună la vot propunere de a introduce pe ordinea de zi a şedinţei de plen de miercuri proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ.
 
Întrebat dacă este posibil ca amendamentul să fie eliminat în plen, Orban a negat.

„Este raport făcut. Cred că obiectivul nostru fundamental este să desfiinţăm Secţia specială. Este un angajament pe care l-am luat în faţa cetăţenilor români. De asemenea, este o recomandare formulată în raportul Comisiei Europene pe care trebuie să o respectăm. Să nu uităm că avem obiectivul să îndeplinim recomandările pentru a putea să încetăm Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Nu numai de asta, ci pentru a aduce normalitate în funcţionarea Justiţiei. Consiliul Superior al Magistraturii este, în conformitate cu Constituţia, garantul independenţei Justiţiei. Noi considerăm că această instituţie, CSM, care a fost înfiinţată prin Constituţie ca şi garant al independenţei Justiţiei, este o instituţie care are abilitatea şi competenţele constituţionale să poată să ia decizi obiective în această privinţă”, a argumentat el.

Întrebat dacă proiectul de lege ar putea fi modificat la Senat, așa cum a declarat premierul Florin Cîțu, Orban a evitat un răspuns clar.
 
„Noi suntem în dezbaterea la Camera Deputaţilor, primă sesizată. Avem un termen de dezbatere şi de adoptare pe care vrem să îl respectăm şi vrem ca în Camera Deputaţilor să desfiinţăm Secţia specială şi să aprobăm legea aşa cum a ieşit în raportul realizat de Comisia juridică”, a spus el.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version