Premierul Ludovic Orban a invocat miercuri, în Parlament, că numărul uriaș de amenzi aplicate de polițiști și jandarmi în perioada stării de urgență și de alertă au „obiectivul de a ajuta românii să respecte regulile”.

„Vorbesc despre un lucru care nu ne-a făcut plăcere. S-au dat extrem de multe amenzi pentru nerespectarea normelor privind protecția sanitară. Orice român trebuie să știe că dacă nu respectă regulile va fi sancționat. Când dăm sancțiuni, le dăm strict cu obiectivul de a-i ajuta să respecte regulile. Toate măsurile pe care le luăm au obiectivul de reduce la maxim posibil a numărului de persoane care pot fi afectate”, a spus Ludovic Orban, în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.


Ludovic Orban nu a mai vorbit despre decizia CCR care a declarat neconstituționale amenzile majorate de 10 ori, prin ordonanță de urgență, în perioada stării de urgență. 

Astfel, românii au fost sancționați cu amenda uriașă între 2.000 și 20.000 de lei, pentru simplul fapt că nu au avut asupra lor declarația scrisă pe propria răspundere.

Au fost aplicate atunci peste 300.000 de amenzi, în valoare de peste 275 de milioane de euro.

Între timp, Parlamentul a stabilit prin Legea 55/2020 amenzi între 500 și 2.000 de lei pentru circulația pesoanelor în intervașele de timp interzise și nerespectarea izolării.

Orban s-a referit și la noua lege a carantinării și izolării:

  • ”Imediat ce parlamentul a adoptat legea 136 (noua lege a carantinei-n.r) am dispus toate măsurile de care aveam nevoie. Într-o perioadă atât de scurtă de timp, am ajuns să avem peste 10.000 de persoane tratate în spatii ale spitalelor, s-a dispus carantinarea pentru aproape 40.000 de români, s-a dispus izolarea la domiciliu, tratatarea la un domiciliu pentru aproape 15.000 de români. ce s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi adoptat legea? Nu puteam interveni.
  • În ceea ce privește detașările, s-au dispus peste 1500 de detașări. Peste 1100 sunt la DSP-uri care sunt suprasolicitate.
  • DSP_urile trebuie să emită toate deciziile, să supravegheze recolatarea exudatului, probelor, să asigure inspecția de sănătate, să efectueze anchetele epidemiologice. Viteza e vitală.
  • A avut nevoie de persoane detașate pentru că a crescut numărul de pacienți care trebuie tratați în secțiile de Terapie Intensivă
  • Cred că ați remarcat că am crescut constant capacitatea de testare, de la 4-500 de teste am ajuns să realizăm și 25.000 de teste, obiectivul nostru e să creștem capacitatea de testare. Creșterea e foarte importantă pentru că dacă ai capacitate mai mare poti să identifici mai repede o persoană bolnavă și să dispui măsurile, să-ți dai seama care sunt zonele de risc”.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version