Premierul Ludovic Orban îi dă pe mâna Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) pe cei 4.000 de asimptomatici care s-au externat sau nici măcar nu s-au internat în cele aproape două săptămâni de vid legislativ, după decizia CCR privind neconstituționalitatea internării obligatorii.

Astfel, Direcţiile de Sănătate Publică vor emite decizii privind obligația izolării la domiciliu sau internarea în spital a acestora.

Anunțul a afost făcut de premierul Ludovic Orban, marți, la finalul videoconferinţei de la Ministerul Sănătății cu reprezentanţii DSP pe tema modului de gestionare a crizei sanitare.

„Discuţia a fost extrem de importantă, pentru că am stabilit măsuri imediate. De asemenea, s-a discutat despre actele normative subsecvente care trebuie emise în aplicarea legii. Prima şi cea mai importantă problemă este legată de cei peste 4.000 de cetăţeni români care fie au ieşit la cerere din spital înainte de a fi vindecaţi, fie au fost diagnosticaţi pozitiv şi nu s-au internat. Pentru aceste cazuri, Direcţiile de Sănătate Publică (…) vor emite decizii care să cuprindă, pe de-o parte, obligativitatea izolării la domiciliu, pe de altă parte, reevaluarea stării de sănătate prin diagnosticare, urmând ca în cazul în care s-au vindecat, testul ieşind negativ, normal, să iasă din izolare, iar în cazul în care sunt pozitivi, dacă sunt asimptomatici – să rămână 14 zile în izolare la domiciliu, sub tratament, iar dacă au simptome care necesită internarea să se dispună prin decizii ale DSP internarea în spital”, a declarat Ludovic Orban.
 

Pentru toate persoanele care sunt suspecte de COVID-19 şi urmează să fie diagnosticate, „Direcţiile de Sănătate Publică vor emite deciziile de internare pentru diagnosticare, iar în cazul în care sunt pozitive, în funcţie de recomandarea medicului se vor emite deciziile de tratare în spital”. 

Legea 136/200, care a intrat în vigoare marți, prevede la articolul 8 că „izolarea se instituie, cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestui acord atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară – într-o unitate sanitară sau după caz într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare stabilite, în scopul efectuării examinărilor clinice paraclinice şi a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore”.

Vot final în Senat: Asimptomaticii rămân obligatoriu 48 de ore în spital; vor fi „eliberați” prin decizia DSP

”(4) Cel mai târziu la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice şi dacă se menţine riscul transmiterii bolii infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare sau, după caz, la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta”. (Vezi document la finalul articolului)

Contestarea în instanță a anulării deciziei DSP de izolare

Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane este redus. Dacă persoanele refuză măsura izolării, medicul informează DSP care, în termen de cel mult 2 ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura, iar persoana în cauză o poate contesta la instanţă.

Până la hotărârea primei instanţe de anulare, persoana în cauză nu poate părăsi locaţia unde se află izolată, fără încuviinţarea medicului şi DSP.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version