Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți seară, că Ludovic Orban ”și-a depus mandatul de premier desemnat”, astfel că va convoca partidele la consultări, miercuri de la ora 16.00 la 20.00.

Șeful statului a asigurat că ”dl Orban rămâne prima mea opțiune de premier”.

Dar cum tot el a precizat că ”s-ar putea să avem deja mâine o desemnare”, este greu de crezut că Orban a reușit să ”coaguleze” o majoritate în Parlament, așa cu promitea luni.

”Riscăm să intrăm într-un blocaj, or un blocaj e ultimul lucru pe care ni-l dorim. Voi convoca de mâine, de la ora 16.00, consultări cu partidele. Se vor termina tot mâine, în jurul orei 20.00, apoi voi face o declarație și voi anunța concluziile”, a adăugat Iohannis.

Șeful statului a explicat că ”regulamentul activităților comune din Parlament prevede un termen de 15 zile în care să se pronunțe camerele reunite asupra propunerii de guvern, iar cele 15 zile s-au epuizat fără să se fi votat”. ”Se datorează situația PSD-ului, care a boicotat ședința de ieri nu s-a putut da un vot” pe Guvernul Orban II, a acuzat el.

Întrebat dacă se consideră a fi a doua propunere de premier, Iohannis a răspuns: ”Constat că propunerea făcută s-a finalizat fără rezultat. Nu are rost să începem să numărăm. Nu vrem să intrăm într-un blocaj. După ce terminăm întreaga procedură, dacă cineva va face un calcul, e altă problemă”.

Președintele a refuzat să spună dacă se gândește să îi desemneze prim-ministru pe Nicolae Ciucă sau pe Raluca Turcan, ori pe Bogdan Aurescu, așa cum au apărut informații ”pe surse”, din PNL.

”Asta veți afla mâine după consultări”, a spus el. Același răspuns l-a dat și în privința unui eventual premier independent.

Întrebat dacă are intenția de a forma o nouă majoritate, Iohannis a replicat: ”Intenția președintelui e să dea un guvern”.

Despre o eventuală cooptare a USR la guvernare și despre oferta lansată public de Dacian Cioloș, liderul PLUS, șeful statului a evitat un răspuns clar:Sper să aflu mâine la consultări, dar regula nu este ca președintele să adune o majoritate parlamentară, ci să desemneze o persoană capabilă să meargă să adune majoritate în parlament. Voi ține cont de toate informațiile pe care le primesc de la partidele parlamentare, dar, evident, o majoritate se probează prin votul exprimat în ședință în Parlament”.

Întrebat dacă ia în calcul să desemneze un nou premier înainte de motivarea CCR, Iohannis a răspuns: ”Această procedură e independentă de cea de la CCR. Se găsește această soluție pentru a debloca întreaga chestiune”.

Președintele s-a declarat ”foarte mulțumit” de munca depusă de Orban ca premier. ”A reușit acest guvern într-un termen extrem de scurt lucruri absolut necesare – bugetul 2020, reglementări foarte importante în multe domenii, chestiuni amânate de guvernele dinainte. Nu doar că nu aș avea ce să-i reproșez, aș avea pentru ce să-l laud. Procedura în Parlament nu s-a blocat din cauza lui, el a făcut ce trebuie. Întreg blocajul s-a produs din cauza PSD, care a tras de timp cu audierile, apoi cu termenul la care s-a pus votul pentru învestitură. Se vede clar intenția de a bloca acest demers. PSD a încercat să blocheze acest demers parlamentar. Pentru a debloca, dl orban și-a depus mandatul. România nu are nevoie de blocaje, are nevoie să meargă înainte”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version