Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri seară, la B1TV, că Guvernul pregătește o formă de șomaj tehnic pentru „o parte dintre bugetari”, semn că încasările la buget sunt dezastruoase, iar Ministerul Finanțelor a ajuns la fundul sacului. Peste 1,2 milioane de contracte de muncă din mediul privat sunt inactive, după nici o lună de la decretarea stării de urgență pe fondul epidemiei de coronavirus (COVID-19).

Astfel, printr-o ordonanță de urgență (OUG) pe care Guvernul Orban o va adopta, cel mai probabil în ședința de joi, angajații instituțiilor de stat care nu sunt implicate direct în combaterea epidemiei de coronavirus vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, prin rotație.

”Ne-am gândit la un mecanism relativ simplu în care împărțim angajații în două: unii vor merge la muncă 15 zile și vor asigura funcționarea, iar restul intră într-o formă de șomaj tehnic. După 15 zile, vin ceilalți care au stat în șomaj tehnic”, a explicat Ludovic Orban.

El a spus că cei trimiși în șomaj tehnic pentru două săptămâni  vor primi 75% din salariul brut de încadrare, nu ca angajații din mediul privat, care vor lua 75% din salariul mediu.

”Facem o analiză pe fiecare domeniu de activitate, vedem exact cum urmează să fie implementată o astfel de măsură, dar deja măsura este gândită şi urmează să fie implementată, restul sunt chestiuni de detalii şi de modul în care va fi structurată ordonanţa de urgenţă prin care vom stabili această măsură.  Această măsură va fi valabilă nu doar pentru adminsitrația centrală, ci și cea locală, pentru toate entitățile publice”, a mai spus șeful Guvernului.

Excepții

Vor fi și excepții de la această regulă, Orban menționând angajații MApN, ai Poliției, MMPS, Ministerului Sănătății.

„Pregătim o reglementare în domeniu (domeniul public – n.r.). Sunt zone publice care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcţii de sănătate publică, ambulanţe, unităţi primiri urgenţe. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de poliţişti, nu putem afecta zona militară. De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. (…) Deci, sunt sectoare publice care sunt extrem de încărcate şi unde nu putem să luăm astfel măsuri oarecum similare cu şomajul tehnic”, a precizat el.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version