Premierul Ludovic Orban a declarat marţi, la începutul ședinței de Guvern, că în urma deciziei CCR priivind neconstituționalitatea internării obligatorii, peste 900 de români infectați cu noul coronavirus dar asimptomatici au cerut externarea, iar peste 3.000 diagnosticaţi nu au putut fi internaţi în spital.

El a susținut că cele două săptămâni de vid legislativ ar putea avea efecte “extrem de negative”.

Iată declarația completă:

„În sfârșit, avem Legea izolării, carantinării care a intrat în vigoare practic de la ora 00.00. Şedința de astăzi este convocată pentru a modifica Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă și pentru a include în Hotărârea de Guvern modificările necesare rezultate în urma adoptării legii.

Practic, începând de astăzi, avem din nou la dispoziţie instrumentele pe care le are la dispoziţie orice guvern din orice ţară democratică şi care să ne permită să luptăm eficient contra pandemiei.

Sunt reglementate prin lege măsurile specifice, în situaţia epidemiilor cu boli infecto-contagioase şi ne-a revenit practic dreptul de a putea lua măsuri de protecţie a sănătăţii publice, măsuri de izolare, de carantinare, de tratare a pacienţilor în spitale sau în cadru organizat, sub supraveghere medicală.

Trebuie să reamintim românilor că, în urma deciziei Curții Constituționale, peste 900 de pacienți au cerut externarea și peste 3.000 de români diagnosticați nu au fost internați pentru tratament în spital. Nu am avut nici posibilitatea legală de a dispune izolarea la domiciliu, tratarea lor în izolare la domiciliu sau într-un alt spațiu.

De asemenea, pentru toate persoanele care au fost infectate, în această perioadă, în urma anchetelor epidemiologice, nu am putut dispune măsura izolării persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate.

Sigur că aceste două săptămâni, în care a existat un vid legislativ, pot să aibă efecte extrem de negative asupra răspândirii virusului; obligația noastă este ca odată intrată în vigoare Legea, în mod accelerat să dispunem toate măsurile pe care le avem la dispoziție, din punct de vedere constituțional și legal, pentru a opri răspândirea epidemiei.

În cursul dimineții, am avut reuniunea, prin video, a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care a luat deciziile necesare pentru pregătirea ședinței de guvern. Am să-i dau cuvântul domnului secretar de stat, Raed Arafat, să ne prezinte decizia luată la CNSU”.

Șeful DSU, Raed Arafat, a prezentat hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) pentru modificarea HG privind prelungirea stării de alertă, în condiţiile intrării în vigoare a legii carantinării şi izolării. 

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version