Liderul PNL Ludovic Orban acuză Curtea Constituțională a României (CCR) că încalcă Legea Fundamentală prin decizia luată miercuri de obligare a președintelui Klaus Iohannis să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA.

“Chiar Curtea Cconstituțională încalcă Constituția, călcând în picioare principiul independenței justiției, atunci când magistrații sunt lăsați la cheremul ministrului Justiției, numit politic”, a declarat Orban joi, la Parlament.

“CCR nu avea nicio calitate să se prnunțe asupra motivelotr refuzului președintelui”, a adăugat Orban, criticând faptul că judecătorii CCR s-au referit la “oportunitatea politică” la care a făcut referire Iohannis atunci când a refuzat propunerea ministrului  Tudorel Toader de a o revoca pe Kovesi.

Ludovic Orban a arătat că președintele Iohannis a explicat, în refuzul scris transmis lui Toader, motivele care l-au determinat să nu o demită pe șefa DNA. Or, CCR nu a luat în considerare aceste motive legale, intând într-un joc politic, a continuat liberalul.

“CCR nu poate să oblige președintele să facă ceva în contextul atributelor sale constituționale”, a mai spus Orban, precizând că “nu pot 6 judecători ai CCR să se substituie” celor peste 6 milioane de cetățenicare l-au votat pe președinte.

“PNL nu poate să stea nepăsător în fața unei decizii atât de evident neconstituționale și împotriva democrației. Considerăm că această decizie nu poate fi luată în considerare și nu poate să genereze efecte”, a conchis liderul PNL.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version