Liderul PNL, Ludovic Orban, și-a depus mandatul de prim-ministru, luni seară, după eșecul PNL de la alegerile parlamentare, când PSD l-a devansat, clasându-se pe primul loc.

La puțin timp după ce Orban a făcut anunțul privind depunerea mandatului, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, în funcția de premier interimar.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de demisia domnului Ludovic Orban din funcţia de prim-ministru al României. În conformitate cu dispoziţiile art. 106 şi ale art. 107 alin. (3) din Constituţie, preşedintele României l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Înainte de anunțul lui Orban, preşedintele Iohannis a făcut o declarație în acare a arătat că „se cristalizează rapid, deja, o coaliţie de centru-dreapta care va putea să propună un guvern de coaliţie”.

El a precizat că, potrivit rezultatelor parţiale, partidele de centru-dreapta împreună au obţinut peste 50% dintre voturile valabil exprimate.

UPDATE! Rezultate parțiale alegeri parlamentare 2020: PSD pe primul loc, urmat de PNL, USR și AUR. PMP și Pro România, sub 5%

„Peste doar câteva zile, voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul Parlament, consultări pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru România”, a anunțat președintele.

Ulterior, Orban a ieșit tpublic cu declarația că nu se „cramponează” de funcția de premier:

„Cetăţenii români şi-au exprimat votul în cadrul alegerilor pentru Parlamentul României. Am luat decizia astăzi să-mi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis: odată exprimată voinţa cetăţenilor, trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou guvern.

România are nevoie de un guvern responsabil, de un guvern care să reprezinte voinţa cetăţenilor români care-şi doresc modernizarea României şi dezvoltarea României.

Şi decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar: că nu mă cramponez de funcţia de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din formaţiunile politice de centru-dreapta care susţin cu claritate orientarea euroatlantică a României şi care vor să utilizeze, cu adevărat, toate resursele pe care le va avea România la dispoziţie şi, de asemenea, să fructifice oportunităţile pentru a putea să crească calitatea vieţii pentru fiecare dintre cetăţenii României. (…)

Pe 6 decembrie, românii care s-au prezentat la vot au decis componenţa viitorului Parlament. Obiectivul pe care îl am este acela de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD.

Obiectivul perioadei care va urma este acela de a fi implicat în negocierile pentru formarea unui guvern care să ofere românilor garanţia unei direcţii corecte pentru România şi garanţia unei capacităţi de a utiliza toate resursele şi toate oportunităţile pe care România le va avea la dispoziţie în următorii patru ani”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version