În calitate de al doilea om în stat, președintele Senatului, Anca Dragu, împreună cu Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților – al 3-lea om în stat – vor programa la citire în Parlament moțiunea de cenzură depusă vineri seară de USR PLUS și AUR.

Aceasta, în ciuda faptului că PSD și PNL boicotează, prin lipsa de cvorum în Birourile Permanente Reunite (BPR), stabilirea calendarului citirii, dezbaterii și votării moțiunii.

Orban argumentează că ar comite un abuz în funcție dacă ar proceda în alt fel.

O nouă ședință – și ultima – a BPR va avea loc marți la ora 11.00, după cele 3 eșuate sâmbătă, duminică și luni.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni:

„Eu am convocat BPR de trei ori pentru a derula procedura. De două ori nu a existat cvorum și a treia oară prima dată s-a retras PSD, după care s-au retras reprezentanții PNL și n-a mai existat cvorum.

Dacă mâine nu va fi cvorum, v-o spun foarte limpede: eu nu pot să blochez o moțiune de cenzură, pentru că ar însemna că eu comit un abuz în funcție, o încălcare grosolană a Constituției și a democrației în România.

Dacă nu se întrunesc statutar Birourile Permanente Reunite, voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură și vor demara toate termenele care sunt prevăzute odată cu comunicarea.

Mă acuză pe mine unii colegi de-ai mei că eu vreau să duc la căderea Guvernului Cîțu, că eu grăbesc procedurile de moțiune de cenzură. Colegii mei care mă acuză au venit cu propuneri care ies în afara cadrului constituțional, în afara cadrului legal și regulamentar de care mie mi-e rușine personal și care dacă vor fi vreodată adoptate creează un precedent extrem de periculos prin faptul că dacă eu cedez în momentul de față înseamnă că accept că nicio moțiune de cenzură nu se va mai depune vreodată în România, că nu mai există instituția moțiunii de cenzură, o instituție constituțională profund democratică. Nu vă dați seama cu se situație ne confruntăm?”.

Potrivit regulamentului Parlamentului, o moțiune de cenzură se citește în cel mult 5 zile de la depunere, iar Constituția prevede că dezbaterea și votul se dau în cel mult 3 zile de la citire.

„Data şi locul şedinţei comune în care au loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moţiunii se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc”, prevede Constituția, la articolul 113.

Orban a precizat, despre cererea PNL de acordare a 2 săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe moțiune:

„Se putea verifica într-o singură oră legalitatea semnăturilor. (…) E dreptul oricărui parlamentar să semneze moțiune de cenzură. Eu nu pot fi de acord cu întârzierea moțiunii de cenzură cu două săptămâni de către Comisia de Statut, care nu are competențe în acest sens. Liderii USR PLUS și AUR au anunțat că pentru fiecare semnătură de pe moțiune transmisă online există și semnătura olografă fizică. Eu nu puteam fi de acord să votez o procedură care nu are bază constituțională. Nimeni nu poate cenzura dreptul unui parlamentar de a semna o moțiune de cenzură, care e un act de voință individuală. Doar persoana care a semnat poate contesta validitatea semnăturii sau să-și retragă semnătura”, a declarat Ludovic Orban, după ce PNL a eșuat în încercarea de a obține 2 săptămâni pentru verificarea semnăturilor. 

LIVE. PNL cere 2 săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe moțiunea USR PLUS-AUR; adică până după congres

USR PLUS a acuzat că „echipa câștigătoare” a premierului Cîțu „are un nou membru: Marcel Ciolacu”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version