La două săptămâni de la instalarea la Palatul Victoria, premierul Ludovic Orban continuă seria promisiunilor fără nicio măsură concretă, la pachet cu atacuri la PSD, în plină campanie electorală pentru candidatul PNL la Președinție.

”PSD și-a pierdut complet uzul rațiunii. A devenit o sursă de minciuni răspândite sistematic. Singurul mod de a câștiga voturi sunt minciuna, calomnia. Demontăm toate mizeriile lansate în spațiul public de PSD. Le spun părinților și bunicilor că PNL are ca obiectiv creșterea pensiilor. Nu se atinge nimeni de pensiile lor, avem ca obiectiv respectarea legii pensiilor. Nici un angajat nu trebuie să se teamaă că e în pericol să îi scadă salariul. Vom propune creșterea salariului minim pe economie în această săptămână cu o sumă bazată pe un cumul de indicatori, precum productivitatea”, a declarat, luni, Ludovic Orban.

Întrebat care sunt cele trei formule pentru creșterea salariului minim, Orban i-a lăsat pe jurnaliști cu ochii-n soare: ”Vă voi spune după ce va fi terminată analiza de către comitetul interministerial.
Există un singur salariu minim, nu-l poți diferenția în funcție de pregătire”.

Chestionat dacă poate fi o majorare cu mai mult de 100 de lei (după ce PNL a criticat ”suta de lei ca la Ceaușescu” pe care o promitea Guvernul dăncilă), Orban a recunoscut: ”Nu mă pot hazarda să vorbesc fără o analiză”.

Premierul și-a continuat perorația: ”Guvernul PNL are ca obiectiv prioritar construcția de spitale noi, în special a celor trei spitale regionale. Cei care nu au fost capabili să le construiască, PSD, au lansat minciuni gogonate despre închiderea de spitale. Nu e prevăzută în programul de guvernare și nu avem intenția să închidem vreun spital”.

Apel la vot în stil PNL

Ludovic Orban a făcut apel în propriul stil – și al tuturor celor de la vârful PNL – să iasă românii la vot pentru Klaus Iohannis, duminică, la al doilea tur de scrutin: ”Oricine stă acasă îi face un serviciu Vioricăi Dăncilă. E important ca fiecare român să vină la vot”.

Întrebat dacă se teme de absenteism la turul doi, el s-a declarat optimist: ”Datele din sondaje ne indică o prezență cel puțin egală cu prezența din turul unu, în țară, pentru că în diaspora nu putem să facem măsurători. Nu se poate o comparație reală între prezența din 2014 și cea de acum, pentru că între timp au mai plecat oameni în străinătate. Estimările noastre arată că prezența reală e de circa 60%”.

Întrebat dacă se așteaptă la 60% din voturi pentru Iohannis, Orban a spus că ”suntem mult mai ambițioși, ne dorim o înfrângere zdrobitoare a PSD, cu cât mai mulți români votează, cu atât mai mare va fi scorul președintelui Iohannis. Băieții ăștia nu au înțeles că nu mai sunt la putere, ar trebui să se ascundă în munți pentru ceea ce au făcut românilor. Dl Suciu de la Ministerul Dezvoltării a lăsat mii de companii fără să le fie plătite lucrările pe PNDL. Nu ne convoacă pe noi PSD, nu ne face nouă programul PSD”.

Despre schimbarea președinților Senatului și Camerei Deputaților, Orban a spus că, pentru Senat, așteaptă decizia CCR, după ce PNL a sesizat că alegerea lui Teodor Meleșcanu în această funcție ”nu a fost corectă”. La Camera Deputaților ”există două posibilități: „n prima procedură, nu poate solicita decât grupul PSD, există și varianta unor încălcări ale Constituției, analizăm”.

Referitor la decizia UE privind returnarea ajutorului de stat de 400 de milioane de euro acordat ilegal CFR Marfă, de Guvernul Ponta, în anul 2013, Orban a spus: ”Fosta guvernare nu a făcut aproape nimic pentru a fundamenta acordarea ajutorului de stat. Noi vom încerca să fundamentăm. Dacă decizia nu va fi cea pe care o așteptăm, avem scenarii pentru a permite activitatea CFR Marfă”.

Despre afirmația contracandidatei lui Iohannis, Viorica Dăncilă, că miniștrii îi cheamă la confruntare unu la unu pe miniștrii Guvernului Orban, premierul a replicat: ”Care miniștri? Că au fost vreo 80 și ceva de miniștri PSD. Eu cred că adevărul trebuie spus în orice condiție posibilă. Situația din multe ministere a fost provocată de managementul catastrofal al guvernelor PSD, cre și-au bătut joc de România:.

Orban nu a vrut să spună care au fost criteriile selectării ziariștilor de la dezbaterea de marți: ”Vă rog să îi adresați întrebări lui Dan Motreanu, coordonatorul de campanie”.

El a mai spus că guvernul pe care îl conduce vrea să ajungă cu rambursarea TVA cât mai aproape de termenul legal – ”și asta înseamnă alocarea de resurse” -, la fel pentru plata lucrărilor efectuate în PNDL: „vom reduce toate cheltuielile nenecesare de bunuri și servicii”.

”Prioritatea zero e OUG pentru rectificare bugetară, până la finalul lunii noiembrie. Vrem să adoptăm legea bugetului de stat până la finalul anului” a spus premierul PNL.

Întrebat cum va reduce subvențiile partidelor, Orban a spus că ”prin legea bugetului de stat”.

Despre creșterea leului, liberalul a comentat astfel: ”Cursul de schimb e rezultatul unei situații economice. Avem 18 miliarde de euro deficit comercial, și a crescut an de an din cauza unei politici de nestimulare a producției interne. Normal că acest deficit pune presiune pe leu. Erodarea leului nu poate fi stopată decât după refacerea echilibrelor”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version