PNL și trompeta Rareș Bogdan s-au bătut cu pumnii în piept că au luptat contra Ordonanței 13, iar acum au „resuscitat-o” în Senat cu frații din PSD…
UPDATE: Predoiu sare să stingă scandalul generat de votul PNL pentru „varianta OUG 13-Dragnea”: Prag de 9.000 de lei la abuzul în serviciu

Senatul condus interimar de Alina Gorghiu, fostă președintă a PNL, dă liber la furtul din banii publici, reinventând scandaloasa Ordonanță de Urgență (OUG) 13, care a fost anulată de Guvernul Grindeanu în 2017 în urma protestelor masive de stradă.

Concret, prejudiciul mai mic de 250.000 de lei (50.000 de euro) nu va mai constitui infracțiunea de abuz în serviciu, potrivit unei modificări a Codului pena,l adoptată de majoritatea PNL-PSD-UDMR, miercuri, în plenul Senatului.

În 2017, OUG 13 introdusese pragul de 200.000 de lei, astfel încât să îl salveze de închisoare pe liderul de atunci al PSD, Liviu Dragnea. Între timp, acesta a fost condamnat și încarcerat, după ce ordonanța a fost anulată.

Așadar, PNL-PSD-UDMR au dat drumul la furtul din bani publici: dacă un funcționar va comite o infracțiune care aduce un prejudiciu mai mic de 250.000 de lei, el nu va putea fi acuzat de abuz în serviciu.

  • „Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Modificarea de acum a fost introdusă, printre altele, de senatorii PSD-PNL-UDMR din Comisia Juridică, la un proiect de lege inițiat de Guvernul Ciucă, în decembrie 2022, la Legea 286/2009 privind Codul penal.

Curtea Constituțională a cerut, în 2016, ca în Codul penal să fie prevăzut un prag pentru abuzul în serviciu, dar nu a indicat care să fie valoarea.

În proiectul de lege inițiat de Guvern, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu a prins un prag, lăsând Parlamentul să îl decidă.

Fostul ministru al Justiției în Guvernul Cîțu, Stelian Ion (USR), a propus ca pragul valoric al prejudiciului pentru abuzul în serviciu să fie salariul minim pe economie.

„Azi, în Senatul României, s-a legiferat hoţia, s-a legiferat abuzul, pentru că până în acest prag propus de PSD – PNL – UDMR, până în pragul de 250.000 de lei, 50.000 de euro aproximativ, nu va mai fi abuz în serviciu şi toţi funcţionarii publici au scenariul acesta că pot abuza, pot crea prejudicii de câte 49.000 de euro, 40.000 de euro sau oricum până în acest prag, pentru că nu vor răspunde decât contravenţional. Liviu Dragnea poate fi fericit acum, pentru că îşi vede în sfârşit visul împlinit din 2017. Nu a apucat el să beneficieze de aceste modificări, dar vor beneficia alţii (…). Legea este croită pentru a încuraja infracţiunile, nu pentru a le descuraja”, a acuzat Stelian Ion, la Palatul Parlamentului.

„Vom aduce la cunoştinţă aceste aspecte Comisiei Europene, lucrurile nu pot rămâne aşa, pentru că ce se întâmplă este extrem de grav şi nu putem în România europeană, în România anului 2023, să asistăm cu mâinile în sân cum mii de dosare penale de corupţie, de infracţionalitate organizată, cu prejudicii de miliarde de euro, se închid din pricina deciziilor CCR, cum se legiferează practic abuzul în serviciu pentru sume de până în 50.000 de euro şi totul ar trebui să ni se pară că este absolut firesc”, a adăugat el.

Stelian Ion: „Senatul a legiferat hoţia, prin pragul de 50.000 de euro la abuzul în serviciu propus PNL-PSD-UDMR”

Propunerea lui Stelian Ion ca pragul să fie de valoarea salariului minim pe economie a fost ignorată de actuala coaliție aflată la putere, care a introdus, prin Comisia Juridică a senatului, pragul de 250.000 de lei:

Download (PDF, Unknown)

Senatul este prima cameră sesizată, astfel că votul final va fi dat în Camera Deputaților.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version