Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, le transmite primarilor că pot să facă festivaluri în ultimele două luni din acest an, după adoptatea OUG 90, care prevede limitarea acestor cheltuieli la media lunară, pe care o pot completa „cu puțină bunăvoință” și din „din donații, sponsorizări alte tipuri de surse de finanțare”.

În cazul contractelor deja încheiate pentru acesttip de evenimente, edilii pot apela inclusiv la actele adiționale. 

„Este simplu. Plățile pot să aibă loc la nivelul mediei lunare din cursul anului pe partea de sursă de finanțare publică, iar pe diferența de valoare se identifică donații, sponsorizări, alte tipuri de surse de finanțare sau, dacă nu este posibil acest lucru, atunci sunt mecanismele contractuale de adiționare a contractului la noua realitate impusă de ordonanță, adică, acele cheltuieli dacă sunt peste media din cursul anului, se face act adițional. Este bază legală aprobată prin ordonanța de urgență și se revine cu cheltuiala în limitele normalului. Este o situație extrem de simplă și, cu puțină bunăvoință, se poate rezolva fără niciun fel de problemă”, declarat Boloș, vineri, la finalul ședinței de guvern în care s-a aprobat OUG 90, publicată imediat în Monitorul Oficial.

Iar pentru a le închide gura primarilor comentatori, ministrul Finanțelor a criticat cheltuielile exagerat de mari: „Este deja de notorietate nivelul-record al cheltuielilor din ultimele luni ale anului. (…) E nefiresc ca un pom de Crăciun cu iluminat artificial să depășească 10.000 lei sau diferite figurine, cu tot felul de luminițe pe ele, să aibă prețuri exorbitante”.

Boloș l-a lăudat pe primarul Clujului, Emil Boc (PNL), colegul său de partid, iar pentru a nu-l supăra pe șeful său de la Guvern, premierul Marcel Ciolacu (PSD), a amintit și de edilul Buzăului: „Eu nu aș recomanda ca aceste evenimente să fie cele prin care primarii plătesc bani celor care care sunt prestatori de servicii, ci să urmeze modelele acestea pe care le-am menționat – Cluj-Napoca și Buzău -, care sunt modele prin care primarii harnici aduc banii la bugetele locale și chiar dacă poate am stârnit invidia, măcar să fie modele de urmat și pentru ceilalți gospodari ai unităților administrativ-teritoriale”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version