Guvernul Ciolacu a adoptat, în ședința de joi, Ordonanța de urgență (OUG) prin care instituie taxe mai mari pentru afacerile cu pariuri și păcănele.
Ministerul Finanţelor urmează să propună Executivului, în termen de 30 de zile, normele de aplicare ale OUG.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că prin noua OUG se stabilesc niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenţei de organizare şi de exploatare a jocurilor de noroc, care se plătesc anual, precum şi a taxelor speciale şi a garanţiilor depuse de companiile din acest domeniu.
Actul normativ mai prevede ca „dreptul de organizare şi exploatare a activităţii de jocuri de noroc să fie acordat doar societăţilor înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în alte state semnatare ale Acordului privind spaţiul economic european sau din Confederaţia elveţiană, care au înregistrat un sediu permanent în România”.
„Scopul este evident, pentru ca taxele şi impozitele să fie colectate în ţară”, a adăugat Constantin.
El a mai precizat că ordonanţa mai prevede înfiinţarea unui registru accesibil online al companiilor şi sediilor în care se autorizează aceste activităţi.
„Veniturile din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi, încasate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), se virează în procent de 70% către bugetul de stat, iar procentul de 30% rămas va fi utilizat de ONJN pentru finanţarea programelor pentru prevenirea dependenţei de jocuri de noroc, pentru promovarea jocului responsabil şi pentru finanţarea unei linii telefonice verzi pentru sesizări din acest domeniu”, a arătat Mihai Constantin.
Noua Ordonanţă de urgenţă modifică şi completează OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, dar modifică și OUG nr. 20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).
Pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situații de risc, actul normativ prevede instituire unei interdicții privind comercializarea de băuturi alcoolice în sălile de jocuri de noroc.
Totodată, în vederea promovării unor norme de conduită profesională bazate pe reguli de etică și integritate se prevede instituirea interdicției de participare la jocuri de noroc membrilor Comitetului de supraveghere din cadrul ONJN.
De asemenea, pentru asigurarea unui grad ridicat de conformare în fața obligațiilor legale, se prevede creșterea nivelului de garanții pe care operatorii de jocuri de noroc trebuie să îl asigure pentru a desfășura această activitate.
În scopul combaterii și prevenției adicției de jocuri de noroc, ONJN va gestiona o bază de date referitoare la persoanele autoexcluse și indezirabile, constituită, la nivel național. Mai mult, în vederea transparenței pieței jocurilor de noroc, ordonanța prevede instituirea obligativității creării și menținerii la zi de către ONJN a unui registru public, accesibil online, cu informații despre operatorii licențiați/autorizați, cum ar fi: adresa sediului social, adresa fiecărui spațiu comercial în care operează jocuri de noroc, indicarea tipurilor de jocuri de noroc autorizate pentru locație, seria și adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc licențiat/autorizat.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la începutul ședinței Guvernului: „Limităm drastic spațiul de publicitate pe care îl pot cumpăra firmele din această industrie. Realitatea ne arată că s-a depășit orice limită. Nu e normal ca industria pariurilor să aibă atâta putere. În pandemie au stat la masa Guvernului, acum amenință politicieni și concediază jurnaliști. Este suficient, s-a ajuns mult prea departe. Întărim regulile nu doar în zona viciilor, ci și în cazul comportamentului fiscal incorect. Milioane de români cinstiți își depun și plătesc la timp toate obligațiile către stat, dar niște șmecheri fac afaceri și averi speculând câteva portițe legislative. De aceea,împreună cu Ministerul de Finanțe azi închidem acest portițe! Modificăm legislația și venim cu amendă din prima în cazul nedepunerii la termen a declarațiilor fiscale! La fel, în cazul nerespectării obligațiilor privind funcționarea caselor de marcat. Și, tot amendă, pentru omisiuni la emiterea bonurilor fiscale. Mai mult, cuantumul amenzilor va crește! Am spus că nu voi ezita să lupt împotriva evaziunii fiscale. Și așa vom face! Nu pot exista la nesfârșit oameni corecți care declară și plătesc și șmecheri care nu declară și nu plătesc nimic!”.