Guvernul Ciucă a adoptat, în ședința de marți, Ordonanța de urgență (OUG) cu noile plafonări de prețuri la energia electrică și gaze.

Noile plafoase se vor aplica însă numai pentru consumul de energie și gaze din lunile februarie și martie, a anunțat ministrul Virgil Popescu.

„Nu putem să o aplicăm retroactiv (ordonanța – n.r)”, a declarat ministrul Energiei, la briefingul de presă de la Palatul Victoria. 

Întrebat de ce nu a fost aceasta forma inițială a plafonării prețurilor, astfel încât să nu fie modificată Legea nr. 259/2021, Virgil Popescu a declarat: 

„Noi am spus că vom face evaluarea în luna ianuarie”.

De asemenea, întrebat dacă se consideră vinovat pentru aplicarea defectuoasă a schemei, el a răspuns că aceasta „este din cauza facturilor eronate; Ministerul Energiei nu supraveghează furnizorii”.

Virgil Popescu a arătat că Ordonanța prevede și ca ANPC să poată aplica amenzi între 20.000 de lei și 200.000 de lei furnizorilor care nu aplică noile plafoane.

El a precizat că ANRE poate aplica amenzi și de 400.000 de lei.


La începutul şedinţei Guvernului, premierul Nicolae Ciucă a declarat: „Aprobăm în şedinţa de guvern de astăzi un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetăţenilor şi al economiei, astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă şi la desfăşurarea activităţilor economice în condiţii de competitivitate. Astfel, pentru energie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kW/oră energie electrică şi 0,31 bani pentru kW/oră la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de kW/oră energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru kW/oră la energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse. Am decis, de asemenea, ridicarea nivelului de compensaţie, pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puţin resimţite de către oameni şi de către economia românească, având nevoie acum, mai mult ca oricând, de susţinere pentru redresarea post-pademie”.

Astfel, PNL și PSD s-au înțeles asupra formei ordonanței, în ciuda declarațiilor belicoase ale liderului PSD, Marcel Ciolacu, și liderului PNL, Florin Cîțu: compensațiile pe ianuarie la gaze se acordă numai celor care consumă doar până în 300 mc. La fel se aplică pentru facturile din noiembrie și decembrie 2021. În România sunt 4 milioane de consumatori de gaze naturale pentru încălzirea locuințelor.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version