Au ratat însă votul pe amendamentele statutului judecătorilor și procurorilor, discutate cu o zi în urmă!

După ce miercuri au plecat cu scandal din sala de ședință, parlamentarii PNL au revenit joi dimineață la Comisia specială pentru Legile Justiției, unde sunt discutate cele peste 500 de amendamente depuse până luni.

“Grupul PNL s-a reîntors la dezbateri pentru că în tot cursul zilei de ieri ați oferit public garanțiile că această dezbatere va fi una reală și Dumnezeu să ne ajute și așa să fie, să reușim să dezbatem și la sfârșit rezultatul dezbaterilor să fie unul pozitiv pentru toți cetățenii”, a spus deputatul liberal Ion Cupșa, la începutul ședinței Comisiei speciale.

“Avem propuneri. Am dori să supuneți la vot cererea mea de reluare a dezbaterilor pe amendamentele discutate ieri”, a adăugat Cupșa, însă președintele comisiei, Florin Iordache, nu a fost de acord.

Miercuri s-au votat articolele discutate la proiectul de modificare a statutului judecătorilor și procurorilor, astfel că PNL a ratat ocazia.

Cupșa a anunțat că “PNL va prelua toate propunerile care au fost făcute de asociațiile profesionale, (…) pentru ca aceste propuneri să devină amendamente și să poată fi discutate în această comisie”.

“E firesc ca aceste propuneri să se discute în această Comisie specială. Este firesc, trebuie să ascultăm vocea profesioniștilor. Doar o mică parte dintre aceste propuneri se găsesc în tabel”, a constatat Cupșa.

În replică, Florin Iordache a afirmat că, din punct de vedere procedural, nu are cum să supună la vot articolele deja aprobate.

“Majoritatea amendamentelor care au fost adoptate au fost depuse de asociațiile profesionale și de către CSM. Acele amendamente care nu au fost acceptate sunt amendamente respinse care pot fi susținute și de dumneavoastră”, a răspuns Iordache.

Deputatul UDMR Marton Arpad le-a spus liberalilor că trebuie să-și aleagă doar unele dintre amendamentele asociațiilor profesionale, având în vedere că “multe dintre ele se bat cap în cap”.

 

Miercuri, membrii comisiei au decis, în lipsa reprezentanților PNL, că judecătorii și procurorii nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații, aceștia urmând să completeze o declarație olografă pe propria răspundere în acest sens, care va fi verificată, alături de CSAT, și de comisiile speciale parlamentare pentru controlul serviciilor de informații.

Serviciilor de informații le este interzis să racoleze judecători și procurori ca lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori, încălcarea acestei interdicții este infracțiune împotriva independenței Justiției și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracțiunea este comisă de un ofițer cu funcții de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumătate. Tentativa se pedepsește, a mai decis comisia.

De asemenea, parlamentarii au stabilit și că, prin derogare de la orice legi ori prevederi, informațiile, deciziile, hotărârile, protocoalele, ordinele și orice alte acte emise ori co-semnate de CSAT sau de un serviciu de informații care privesc sau au legătură cu Justiția reprezintă informație de interes public.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version