Toți deputații și senatorii USR și-au prezentat demisia, marți, pentru a nu beneficia de pensii speciale, a anunțat liderul partidului Dan Barna, la Parlament.
 
Demisia va deveni însă efectivă din 18 decembrie, înainte de expirarea oficială a mandatului, deoarece USR-iștii se tem că vechile partide ar putea strecura în ultimele zile ale legislaturii proiecte controversate.
 
Într-un gest pur electoral, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că va demisiona și el. Însă nu a reușit decât să se facă de râs: dacă ar vrea cu adevărat să elimine pensiile speciale, ar convoca plenul Camerei Deputaților, al cărei președinte este, și ar respinge împreună cu PSD-iștii lui proiectul depus în acest sens de USR și adoptat deja de Senat. 
 
 
USR are 38 de parlamentari: 25 de deputați și 13 senatori. Mai mulţi dintre ei, printre care Dan Barna, Ionuţ Moşteanu, Cosette Chichirău, Cristian Seidler, Mihai Goţiu şi-au depus marţi demisiile la cabinetele preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. Aceştia au venit cu pancarte pe care scria “Fără pensii speciale”.

Iată declarația lui Barna, în conferința de presă de la Parlament:

„Timp de 4 ani, USR a solicitat în Parlamentul României eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi eliminarea pensiilor speciale. Le-am cerut şi pentru aleşii locali. Timp de 4 ani, proiectul PLX 282/2017, unul din primele proiecte ale USR din Parlament, care viza eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, a fost blocat şi ţinut în sertarele Parlamentului, în sertarele Camerei Deputaţilor, tocmai pentru că vechea clasă politică nu-şi dorea cu niciun chip ca acest deziderat de morală pentru societate să se realizeze. În această dimineaţă, grupurile reunite ale USR din Senat şi Camera Deputaţilor au decis cu unanimitatea colegilor prezenţi să ne înaintăm demisiile începând cu ultima zi a actualei legislaturi, tocmai pentru a arăta foarte clar că ceea ce USR susţine şi ceea ce USR promite şi propune României este urmat şi de fapte concrete.

Parlamentarii USR au decis astfel nu doar că nu vor beneficia de pensii speciale din această legislatură, dar este un obiectiv şi o condiţie şi pentru următoarea guvernare şi pentru următoarea participare a USR PLUS la guvernare – abrogarea prevederilor privind pensiile speciale.

Este un angajament de guvernare pe care îl vom respecta şi pe care îl vom pune pe masa oricărei negocieri privind o viitoare guvernare. Este un mesaj foarte clar, pentru că am văzut, după anunţul de ieri al USR privind această decizie (….) o efervescenţă la vechile partide legată de acest subiect. E foarte bine, dar timp de 4 ani ar fi putut să constituie acea majoritate de care era nevoie pentru ca pensiile speciale să fie abrogate. Nu avem niciun fel de dubiu că această temă solicitată de români în toate campaniile trebuie să devină realitate.

În urmă cu o săptămână şi jumătate, a avut din nou dovada ipocriziei şi limbajului dublu” în privinţa iniţiativei “Fără penali în funcţii publice”, când, la votul din Senat, “vechea clasă politică – şi PSD şi PNL alături – au boicotat decizia care ar fi trimis iniţiativa la referendum pe 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare.

Astăzi este un moment similar. Am văzut şi pe domnul Ciolacu şi pe liderii PNL spunând că susţin eliminarea pensiilor speciale. Excelent! Este un moment perfect să dovedească că retorica parlamentară poate fi urmată de fapte reale. Domnule Ciolacu, domnilor lideri ai PNL, haideţi să facem astăzi – am şi solicitat colegi, au depus deja cererea la preşedinţii Camerei şi Senatului – un Birou permanent reunit, mâine să avem un plen comun şi să adoptăm legea privind eliminarea pensiilor speciale. Mâine (…) abrogăm regulamentul privind pensiile speciale, astfel încât să puteţi cu adevărat să va urmaţi declaraţiile şi de fapte concrete. (…) Cer acelaşi lucru şi de la celelalte partide”.

Puteți urmări întrebările jurnaliștilor și răspunsurile liderului USR, copreședinte al USRPLUS:

Legea de supraimpozitare a pensiilor zace la CCR

Amintim că, într-o manevră de imagine, PNL și PSD au depus în iunie un proiect de lege la Parlament, votat rapid de toate partidele, prin care pensiile de peste 2.000 de lei au fost impozitate.

Numai că legea a fost atacată la Curtea Constituțională a României (CCR), de președintele ÎCCJ, Corina Corbu, și Avocatul Poporului, Renate Weber.

CCR a amânat însă, de trei ori – ultima dată până pe 8 decembrie, după alegerile parlamentare -, decizia de impozitare a pensiilor speciale.

CCR a amânat până după alegeri decizia pe impozitarea pensiilor speciale

USR a precizat că 7 dintre cei 9 judecători ai CCR, beneficiari de pensii speciale, nu au niciun interes să ia o decizie în sensul diminuării acestora:

„Adevărul este că 7 din cei 9 judecători ai Curţii Constituţionale, chiar ei beneficiari de pensii speciale, nu au niciun interes să ia o decizie prin care să-şi vadă micşorate veniturile lunare. Cum, de altfel, nu au un interes real nici mulţi politicieni dintre cei care se laudă public că susţin eliminarea şi/sau impozitarea pensiilor speciale. Cât tărăgănează CCR luarea unei decizii, alte sute de milioane de lei pleacă din bugetul statului în conturile ‘specialilor’. Reamintim că, din iunie până în septembrie, peste 3 miliarde de lei s-au dus, în plină pandemie, către pensiile speciale, după ce, prin atacul la Curtea Constituţională, a fost împiedicată intrarea în vigoare a legii privind impozitarea pensiilor speciale”.

Deputatul USR Claudiu Năsui a calculat că, din luna iunie, 3,36 miliarde de lei au fost risipiți pe aceste privilegii, în plină pandemie.

Deputatul a ataşat un tabel, conform căruia dintre cele 3,36 miliarde de lei achitate, 1,491 miliarde lei au fost pentru Poliţie şi Jandarmerie; 1,221 miliarde lei pentru militari; 298 milioane lei pentru magistraţi; 245 milioane lei pentru angajaţi ai SRI, STS, SIE şi SPP; 43 de milioane de lei pentru piloţi şi personal navigant; 19 milioane lei pentru angajaţi din justiţie; 10 milioane lei pentru diplomaţi.

Guvernul Boc a eliminat pensiile speciale în urmă cu 10 ani, dar PSD le-a reintrodus în 2015

Amintim  că pensiile speciale, cu excepția celor pentru magistrați și a consilierilor de la Curtea de Conturi (asimilate, prin lege, cu cele ale magistraților), au fost eliminate în urmă cu zece ani de Guvernul Boc, iar CCR a decis că legea este constituțională.

Este vorba despre pensiile speciale acordate militarilor (MApN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS), parlamentarilor, funcționarilor parlamentari, angajaților de la Curtea de Conturi, diplomaților, grefierilor și salariaților din aviația civilă. În total, 7 tipuri de pensii speciale.

Numai că Parlamentul majoriar PSD a reintrodus toate pensiile speciale, în anul 2015, pe vremea Guvernului Ponta.

Guvernul Orban PNL când a venit la putere, în loc să facă o lege după cea a lui Boc și să-și asume răspunderea pe ea în fața Parlamentului, a ales să facă alta nouă, adoptată pe 28 ianuarie 2020, care însă a fost declarată neconstituțională de CCR.

Nici proiectul USR nu elimină pensiile militare – grosul pensiilor speciale

Însă nici proiectul de lege depus de USR nu elimină toate pensiile speciale, menținându-le pe cele militare – adică grosul pensiilor speciale.

Din circa 190.000 de pensionari privilegiați (primesc mare parte din pensie fără să fi contribuit pentru ea și se pot pensiona chiar și la 40 de ani), peste 178.000 provin din Armată – adică sunt rezerviști.

9 miliarde de lei au „înghițit” anul trecut pensionarii privilegiați 

Anul trecut, pensiile militare și de serviciu, care NU se acordă exclusiv pe baza contributivității, au „înghițit” circa 9 miliarde de lei.

Pensii militare (alocate în bugetele MAI, MApN și SRI) au primit anul trecut 178.168 de persoane, din rândul cărora provin cei mai mulți pensionați anticipat, chiar și la vârsta de 40 de ani, beneficiind de pensii uriașe.

Astfel, 29.584 încasau pensie în valoare de peste 6.000 de lei/lună, 8.929 – peste 10.000 de lei/lună, 147 – peste 20.000 de lei/lună, iar 5 – peste 25.000 de lei/lună.

Pensii de serviciu au primit 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), sunt acordate următorilor:

  • 3.878 de procurori și judecători, a căror pensie medie este de 18.716 lei/lună;
  • 840 de foști membri ai personal diplomatic și consular – pensia medie este de 5.538 lei/lună;
  • 792 de funcţionari publici parlamentari – pensia medie este de 4.547 lei;
  • 1.440 de cei care au făcut parte din personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă – pensia medie este de 10.891 lei;
  • 609 pensionari de la Curtea de Conturi – pensia medie este de 7.800 lei;
  • 1.800 – personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor – pensia medie de 4.439 lei.

 

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version