Temerile USR privind lipsa majorității Opoziției în Parlament la votul proiectelor legislative depuse pentru corectarea actelor normative modificate de PAS-ALDE s-au adeverit mai devreme decât s-ar fi așteptat PNL, care va forma un nou Guvern după dărâmarea prin moțiune de cenzură a Executivului Dăncilă și acuză USR că nu vrea să se înhame la “căruță”.

Astfel, proiectul Legii alegerii primarilor în două tururi, depus de USR, a fost respins, miercuri, în Senat, de PSD și UDMR. 

De altfel, liderul UDMR, Kelemen Hunor, anunțase încă de marți, după consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, că nu este de acord cu revenirea la alegerile locale în două tururi de scrutin pentru primari.

Proiectul a fost respins cu 44 de voturi “împotrivă” (39 PSD, 4 UDMR și 1 neafiliat) și 31 de voturi “pentru” (10 de la PNL”, 11 de la USR și 10 de la neafiliați). 

Liberalii, marii absenți

Au lipsit masiv senatorii PSD, 30 la număr, dar și cei din PNL: 16, care ar fi putut să întoarcă votul. Au lipsit și 2 de la USR – Ramona Dinu (bolnavă) și Silvia Dinică (în delegație).

Turcan anunță că și PNL are un proiect similar

Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, a declarat, după votul colegilor ei din Senat, că alegerea primarilor în două tururi rămâne un obiectiv parlamentar al PNL.  

„PNL a inițiat un astfel de proiect de lege, așadar PNL urmărește acest obiectiv parlamentar și vom discuta cu toate celelalte formațiuni pentru a obține o majoritatea care să îl voteze”, a spus ea.

Turcan a adăugat că majoritatea care a dat jos Guvernul este una fragilă, astfel că fiecare vot important va trebui negociat.

Proiectul USR, care face parte din categoria legilor organice, a primit raport comun de respingere de la Comisia juridică și cea de administrație publică ale Senatului, pe 9 octombrie. 

Proiectul legislativ va merge la Camera Deputaților, care este for decizional. Dar cum UDMR va vota împotrivă, majoritatea fragilă care a dărâmat Guvernul Dăncilă nu mai există, practic. 

Potrivit proictului legislativ inițiat de USR, un al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor ar putea fi organizat dacă niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Turul doi se organizează la două săptămâni de la primul tur de scrutin. De asemenea, doar primii doi candidați în ordinea numărului de voturi intră în al doilea tur de scrutin, fiind ales primar candidatul cu cele mai multe voturi.

Alegerea primarilor în două tururi este una dintre condițiile pe care USR le-a pus pentru susținerea unui Guvern Orban. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version