Pas cu pas: „Ciuma roșie” intră la guvernare alături de PNL, dar cu pretenții sporite față de cele enunțate la Vila Lac. Mai precis, PSD cere funcția de prim-ministru pentru Marcel Ciolacu, dar și ministere importante.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți dimineață, că „PSD își asumă și în această criză să intre la guvernare. Vom vedea în ce direcție duc lucrurile”.

Ciolacu a spus însă că nu are condiţii de pus şi că nici nu a discutat mnimic, deocamdată, negând întâlnirile de la Vila Lac cu peneliștii:

„Vorbesc cu toată lumea la telefon, nu am nicio reţinere, indiferent din ce zonă politică vin aceste telefoane şi mi se pare corect să facem acest lucru”.
 
El a refuzat să spună cu cine a vorbit: „Nu are importanţă cine m-a sunat. Vorbesc la telefon cu toţi liderii politici care pot ajuta la ieşirea din această criză”.

Întrebat despre declarațiile lui Florin Cîțu potrivit cărora „PSD este dușmanul poporului român”, Ciolacu a replicat:

„Vreți să facem o analiză acum pe treptele ciumei roșii despre declarațiile anumitor lideri politici? Fac o solicitare la toţi reprezentanţii partidelor parlamentare să avem foarte mare grijă ce vorbim în această perioadă, fiindcă cu toţii suntem responsabili de declaraţiile noastre”.
 
Ciolacu a precizat că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis.
 
Ciolacu vrea să fie prim-ministru
 
Surse politice spun că PSD vrea să aibă premierul, funcție vizată de Marcel Ciolacu. Sorin Grindeanu ar rămâne președinte plin al Camerei Deputaților, iar Florin Cîțu va prelua șefia Senatului.
 
Social democrații au cel mai mare număr de mandate în Parlament, respectiv 157, față de 119 cu cât a rămas PNL după dezafilierea a 15 senatori și deputați din „gruparea Orban”.
 
Din acest motiv, ei doresc și un minister avizator – ministerul Finațelor. În aceste condiții, PNL își va păstra Ministerul Justiției – tot minister avizator -, pentru Alina Gorghiu. 
 
Alexandru Rafila ar urma să fie ministrul Sănătății, iar Marius Budăi – ministrul Muncii. Cei din PSD mai doresc Ministerul de Interne.
 
Iar cum UDMR nu pare că va fi scos din cărți, va fi nevoie de înființarea a 3 noi ministere, astfel încât numărul acestora să ajungă la 20, de la 17, în prezent.
 
Coaliția PNL-USR-UDMR-Minorități a avut 247 de voturi, însă un Guvern PNL-PSD-UDMR-Minorități ar deține o și mai largă majoritate, de 324 de voturi.
 
Pentru învestirea unui guvern este nevoie de minimum 234 de voturi.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version