Cu un rezultat catastrofal la europarlamentare – ALDE a obținut abia 4,1% din voturi, care nu-i permite intrarea în Parlamentul european -, Călin Popescu Tăriceanu a discutat miercuri cu premierul Viorica Dăncilă despre continuarea guvernării alături de PSD, “pentru stabilitate”.

 

“Am hotărât o anumită recalibrare a relației cu PSD, pentru ca viitorul coaliției să fie asigurat. Este nevoie de continuitate și stabilitate. Nu credem că există o alternativă rezonabilă la actuala coaliție, de altfel unul dintre partidele din opoziție chiar a declarat că nu vrea la guvernare, nu au capacitatea de a-și asuma guvernarea. Am consultat-o și pe doamna prim-ministru și ei au același punct de vedere. Vom continua guvernarea”, a spus Tăriceanu.

El vrea o remaniere “mai largă” sau chiar “o restructurare a Guvernului”, ceea ce ar însemna impunerea unor miniștri pe care președintele Klaus Iohannis să nu-i poată refuza. 

Aceasta ar însemna însă un vot în Parlament, de care Dăncilă fuge, de frică să pice la vot.

Întrebat care sunt motivele pierderii alegerilor de către ALDE, Tăriceanu a dat vina pe ”climatul de violență verbală, fizică, ură alimentat cu inconștiență”.

Cu privire la referendum, el l-a acuzat pe președintele Iohannis că ar continua un ”război al românilor contra românilor”. Totuși, Tăriceanu nu se sfiește să plagieze una dintre întrebările de la referendum, susținând că îi va cere premierului Dăncilă să se renunțe definitiv la ideea adoptării de OUG-uri pe justiție.

Despre cozile de la votul din Diaspora, Tăriceanu susține că ”nu a existat nici un fel de rea-voință din partea Guvernului”. “Numărul de secții s-a dublat. Aglomerațiile s-au datorat și din cauză că au fost trei voturi. Nu trebuie să dăm mai multe explicații. Trebuie să găsim o soluție pozitivă, propunerea noastră este să facă vot anticipat prelungit. Secțiile să fie deschise cu cel puțin o săptămână înaintea votului, astfel încât și cei care locuiesc în zone mai îndepărtate să poată vota”, a adăugat el.

Liderul ALDE a mai spus că vrea redeschiderea discuției pe OUG 114, din care ar mai trebui să rămână doar prevederile legate de ROBOR și plafonarea prețului la gaze pentru consumatorii casnici, despre rediscutarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții și eventuala înființare a unei bănci speciale pentru antreprenorii români.

Tăriceanu a arătat și că va depune un proiect de lege prin care prețurile pentru bunuri și servicii să fie afișate în lei, nu în euro.

“Vrem privatizarea a unui pachet de 15-20% din Hidroelectrica, astfel încât în management să fie reprezentați cu pondere mai mare acționarii privați. Eximbank, din informațiile noastre, a achiziționat Banca Românească. Ea nu trebuie să se transforme într-o bancă comercială. Trebuie separate cele două activități – cea de sprijinire a exporturilor și cea de bancă comercială. Vom solicita colegilor din PSD să acceptăm un dialog social mai extins – mediul economic sau alte zone din societate”, a conchis Tăriceanu.

Ținut în șah de 7 luni cu ridicarea imunității 

Liderul PSD s-a ferit să spună măcar o vorbă despre votul în Senat care urmează să aibă loc săptămâna viitoare pe cererea DNA amânată timp de 7 luni, prin care procurorii cer încuviințarea urmăririi sale penale în dosarul Microsoft, pentru că a luat mită 800.000 de dolari pe vremea când deținea funcția de prim-ministru.

Despre demisia din funcția de președinte al Senatului – al doilea om în stat -, având în vedere acuzațiile pe care i le aduc procurorii anticorupție, nici nu poate fi vorba! 

Senat: Raportul pe cererea DNA de ridicare a imunității lui Tăriceanu, adoptat după 7 luni
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version