Conducerea PNL a depus vineri, la Avocatul Poporului, cererea de sesizare a CCR privind excepția de neconstituționalitate în cazul a două ordonanțe de urgență adoptate de Guvernul Tudose în 4 august, în vacanța parlamentară.

Este vorba despre OUG 54/2017 privind școlile doctorale și  OUG 55/2017 privind plafonarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului.

“Am exprimat mai multe motive în cererea de sesizare, dar, în fapt, domnul Liviu Dragnea, așa cum ne-a obișnuit în ultima perioadă, a comis-o din nou. Dumnealui a convocat de la sine putere pe data de 7 august sesiune extraordinară la Camera Deputaților, Biroul permanent al Camerei Deputaților s-a întâlnit în data de 8 august, deci lucrurile din acest punct de vedere sunt clare. Ce este îngrijorător este bătaia de joc pe care o arată PSD, un partid aflat la guvernare, față de lucruri simple, legi, regulamente și Constituție”, a declarat prim-vicepreședintele PNL Iulian Dumitrescu, după depunerea cererii la Avocatul Poporului.

El a precizat că cererea vizează procedura în care a fost sesizat Parlamentul, punctând că în acest caz s-a încălcat Constituția.

“Trebuia întâi Biroul permanent să se întrunească, apoi președintele Camerei Deputaților să solicite sesiune extraordinară. Domnul Liviu Dragnea a solicitat pe 7 (n.r. august) de la sine putere, a plecat în vacanță și pe data de 8 s-a întâlnit Biroul permanent al Camerei și nu a fost un președinte al Camerei care să solicite sesiune extraordinară. (…) Noi nu am intrat pe fondul ordonanțelor, ci doar pe respectarea legii, Constituției și a Regulamentelor Camerei și Senatului”, a spus liberalul.

Liberalii argumentează în cerere că ambele OUG nu își justifică urgența.

“Vom analiza toate aceste aspecte și vom încerca să le rezolvăm cât mai repede și cât mai constituțional, legal”, a afirmat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

În privința contractelor part-time, el a precizat că a solicitat puncte de vedere de la ministerele de Finanțe și Muncii și de la confederațiile patronale și sindicale reprezentative.

“Înainte de a ști că domnul președinte Orban vrea să-mi facă plângere penală, chiar pe data de 4 august, deci la două zile după ce m-am întors din concediu, am solicitat și de la Ministerul Finanțelor și de la Ministerul Muncii pentru că fiind ordonanță simplă nu are vreo notă de fundamentare și nu sunt prevăzute argumentele pentru care au fost adoptate acele măsuri și, de asemenea, am cerut punctul de vedere al confederațiilor patronale și sindicale reprezentative. Deja au început să ne trimită și sperăm ca nu peste multă vreme să avem aceste opinii și să ne putem pronunța”, a arătat Avocatul Poporului.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version