Precampania electorală este împănată zilnic cu atacuri între politicieni dar mai puține informații despre proiectele pe care le propun în viitorul mandat de 4 ani, după alegerile din 11 decembrie.

gorghiu partid, pnl

Evident, nu avem foarte mare încredere în promisiunile lor dar campania ternă de la alegerile locale ne-a demonstrat că politicienii autohtoni adoptă cu nonșalanță principiul “lasă că că merge și așa”.

De aceea le-a dat fiori protestul de joi seară al bucureștenilor, din fața Parlamentului, în scandalul salvării lui Gabriel Oprea luni în Senat, când a fost respinsă cererea DNA de începere a urmăririi penale a acestuia în cazul morții polițistului Bogdan Gigină din seara de 20 octombrie 2015.

Vineri, Oprea a fost forțat, practic, să-și anunțe demisia din Senat. Nu înainte însă ca, la unison, copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, dar și liderul PSD Liviu Dragnea, să susțină reluarea votului pe încuviințarea cererii DNA.

Călin Popescu Tăriceanu, as în discursuri antijustiție, a fost inspirat așteptând să se limpezească apele – lucru care s-a întâmplat abia după ce președintele Klaus Iohannis a declarat că reluarea votului nu este o soluție iar Oprea trebuie să demisioneze.

După acuzația președintelui Klaus Iohannis “avem atâția oameni în Senat care au discurs antijustiție”, Tăriceanu, vizat direct, a făcut pe niznaiul: “Parlamentarii nu au imunitate decât în fața arestării și percheziției, în rest nu au imunitate”. O declarație care nu explică în niciun fel votul de luni dat pe față de el și de senatorii ALDE împotriva cererii DNA.

PNL sare cu promisiunea pe care se pregătea să o livreze Tăriceanu – ALDE

Cu o lună înaintea declanșării campaniei electorale oficiale, partidele mențin secret programul de guvernare de teamă să nu își fure ideile.

Alina Gorghiu a anunțat vineri, la Satu Mare, unul din punctele-forte ale acestuia: reducerea TVA la 16% începând din 2019 și a impozitării pe muncă la același nivel. O idee a Alianței D.A. (PNL-PD) câștigătoare în mandatul 2004 – 2008 și pusă în practică de Guvernul Tăriceanu, pe atunci liderul liberalilor.

“Una dintre propunerile cheie ale programului de guvernare face referire la reducerea fiscalității în România. Vorbim de introducerea unei cote unice de 16%. Românii identifică în general partidul cu această cotă unică pe care am reușit s-o interzicem în 2004, motiv pentru care începând cu anul 2017, adică începând cu anul viitor vom putea discuta despre o modificare a taxelor pe muncă pentru că scăderea impozitării pe muncă este o dorință a mediului de afaceri din România, un rezultat firesc pe cale de consecință va fi să vedeți mai mulți bani în buzunarele tuturor românilor, ale contribuabililor”, a spus Alina Gorghiu, într-o conferință de presă.

“Acum avem pentru angajat 16,5% și PNL propune 16%, însă pentru angajator vorbim de o reducere de la 21,5% la 16%. Categoric înseamnă și pentru sătmăreni în plus pentru că știu că în județ dumneavoastră este un salariu mediu de 1495 de lei, cu 450 de lei mai mic decât media națională. Asta înseamnă o măsură bine venită inclusiv pentru sătmăreni. Cota unică de 16% nu doar la taxele pe muncă este prevăzută în programul de guvernare, avem aceeași cotă gândită, ajungând la 16% TVA-ul până în 2019. Cred că acest lucru se poate realiza dacă gândim pași pentru îmbunătățirea colectării la bugetul de stat și prin responsabilitate bugetară”, a mai spus copreședintele PNL.

PNL își va prezenta în curând programul de guvernare pe care-l va propune românilor.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version