Fostul premier Victor Ponta, numit vineri de actualul premier PSD Sorin Grindeanu în funcția de șef al Secretariatului General al Guvernului (SGG), îi avertizează pe miniștrii care au demisionat că, până la publicarea în Monitorul Oficial a decretelor prezidențiale de eliberare din funcție, fiecare dintre ei răspunde civil, penal și contravențional dacă nu își îndeplinește atribuțiile, așa că trebuie să vină la serviciu. 

  

Ponta estimează că, de la depunerea moțiunii de cenzură, vor trece 8 zile până la votarea ei, iar în caz că va fi adoptată și va cădea Guvernul Grindeanu, miniștrii demisionari sunt obligați să își exercite funcția până la instalarea unui nou Executiv.

Evident, asta nu se va întâmpla dacă președintele Klaus Iohannis îi va accepta pe miniștrii interimari propuși de Grindeanu și va semna și publica în MO decretere de eliberare din funcție a demisionarilor.

Sevil Shhaideh

Shhaideh și Carmen Dan, lăsate de Grindeanu fără ministere 

Premierul Sorin Grindeanu a trimis președintelui Klaus Iohannis, spre aprobare, demisiile a doi miniștri  – cel al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), Sevil Shhaideh, și cel al Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Carmen Dan

De asemenea, premierul a destituit 4 secretari de stat:

  • Adrian Ionuț Gâdea, de la Ministerul Dezvoltării
  • Adrian-Marius Dobre, de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale
  • Tudor Vesa de la Secretariatul General al Guvernului (SGG)
  • Adrian Mlădinoiu, de la SGG.

Totodată, Grindeanu a semnat și publicat în MO, decizia de eliberare a Ioanei-Andreea Lambru din funcția de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat.

“Miniștrii sunt obligați să vină la serviciu în următoarele 15 zile”

Astfel, demisiile lor nici nu mai contează. Cu toate acestea, numai deciziile privind secretarii de stat au fost publicate în MO și își produc efectele.

Sevil Shhaideh și Carmen Dan trebuie să vină la serviciu în următoarele 15 zile, a avertizat Ponta:

“În momentul în care se publică în Monitorul Oficial decretul prezidențial (…) încetează mandatul. Până la acea secundă, fiecare ministru răspunde civil, penal și contravențional dacă nu își îndeplinește atribuțiile. Eu nu cred că se va întâmpla acest lucru și sper ca domnul Dragnea să nu le ceară să nu își facă datoriile legale amenințându-i cu excluderea din partid”.

Sorin Grindeanu

Întrebat, la conferința de presăsusținută vineri seară la Palatul Victoria, câte demisii au ajuns la Secretariatul General al Guvernului și câți miniștri nu și-au depus demisia până în acest moment, Ponta a răspuns:

“Acest lucru vi-l va comunica primul-ministru. Eu știu, am verificat, pentru că am contrasemnat celelalte documente, demisiile doamnei Sevil Shhaideh și doamnei Carmen Dan, care au și fost, de altfel, trimise către președinte. Și de la ceilalți miniștri, vă dați seama că îi cam cunosc pe toți, așteptăm primul-ministru și eu să vină la serviciu luni. Nu încalcă nicio decizie a partidului, își fac doar datoria legală, timp de 15 zile, pentru a asigura buna funcționare a Guvernului, repet”.

“Guvernul nu se poate închide, trebuie să funcționeze, apar tot timpul situații care trebuie rezolvate în orice minut. Și, dincolo de cele două doamne ministru, care, sigur, nu vor mai fi în funcție după ce președintele aprobă această propunere, ceilalți, luni, premierul vrea să lucreze cu ei și eu voi lucra alături de ei pentru ceea ce este urgent, până când un alt prim-ministru, votat de Parlament, va veni la Palatul Victoria”, a adăugat Ponta.

“Se poate convoca ședință de guvern”

Secretarul general al Guvernului a precizat că, în cazul unor lucruri urgente, va fi convocată o ședință de guvern:

 “Dacă sunt lucruri urgente, care privesc interesul public – vă dau un singur exemplu, pe care îl am acum în minte: astăzi Comisia Europeană ne-a comunicat, nu doar nouă, tuturor țărilor care am depus o solicitare oficială legată de viitorul sediu al Agenției Europene a Medicamentului, faptul că s-au schimbat niște proceduri. Noi, dacă nu refacem cererea, conform solicitării Comisiei Europene, practic, suntem eliminați din competiție. Eu nu cred că cineva dintre actualii miniștri, repet, îl cunosc pe domnul Bodog, de exemplu, pe care îl apreciez, sau pe oricare din ceilalți miniștri, nu cred că cineva zice: hai să pierdem sediul Agenției Europene a Medicamentului pentru că ne-a zis domnul Dragnea să nu venim la serviciu! Eu nu cred chestia asta. Dacă vor fi lucruri urgente, care nu pot să aștepte, cu siguranță trebuie făcută o ședință de guvern și premierul o va convoca”.

Secretarul general al Guvernului a adăugat că există măsuri guvernamentale care nu pot aștepta în această perioadă:

“Primul-ministru, domnul Grindeanu, miniștri care trebuie să vină la serviciu — pentru că e vorba de interesul public — și sunt în funcție trebuie să aibă grijă și mă refer în primul rând la faptul că până la 1 iulie trebuie acreditate agenții de management și organisme intermediare pentru fondurile europene, că trebuie închis semestrul I, apropo de încasări, cheltuieli și pregătit rectificare, că sunt întâlniri internaționale. România, după cum știți, a depus o cerere oficială pentru a găzdui la București Agenția Europeană a Medicamentului. Vă pot da exemplu foarte multe lucruri care nu pot să aștepte rezolvarea crizei politice și de care premierul Grindeanu, cu sprijinul miniștrilor și al meu, se va ocupa în continuare”.

Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea au crezut că scapă de Sorin Grindeanu pe care l au vrut marionetă

Ponta și-a asumat “riscul”: Sub conducerea lui Dragnea, PSD și-ar exclude consecutiv doi premieri

Victor Ponta l-a ironizat pe Liviu Dragnea și a spus că și-a asumat riscul de a fi dat afară din PSD, punctând că, sub conducerea lui Dragnea, PSD și-ar exclude consecutiv doi premieri:

“Cu premierul Grindeanu bineînțeles că am vorbit. Vreau să vă spun un singur lucru, și fac un singur comentariu: sub conducerea domnului Dragnea și la solicitarea domnului Dragnea – venit din PD -, PSD înțeleg că își exclude, în două zile consecutive, cei doi premieri. Pe domnul Năstase, de altfel, nu l-a mai reprimit. Cunosc foarte mulți oameni care au votat PSD, care s-au luptat pentru PSD și nu aș vrea să fiu în locul lor acum, în situația în care domnul Dragnea a decis să îi excludă din partid pe cei doi prim-miniștri pe care i-a avut. Repet, pe domnul Năstase nu l-a mai reprimit”.

El a adăugat că nu vrea să vorbească “mai mult despre politică și despre partid de aici, de la Guvern”:

“Vreau însă să spun un lucru (…): nu aș vrea să semănăm cu Partidul Socialist din Franța, care a câștigat alegerile cu peste 50% și acum a ajuns la 10%. Și dl Grindeanu este membru PSD, mâine înțeleg că va merge în organizația sa, și bine face, și nu poate să îi ia acest lucru, această calitate, nici măcar domnul Dragnea, venit de la PD”.

Grindeanu a fost supus în ultimele zile unui “test mafiot”

Ponta a mai spus că premierul Sorin Grindeanu a fost supus în ultimele zile unui “test mafiot aproape, cu amenințări personale” la adresa sa, pe care a reușit să-l treacă, iar acesta a fost motivul determinant pentru care el a acceptat funcția de secretar general al Guvernului:

“Mă consider onorat să lucrez cu domnul Grindeanu, așa cum și domnia sa a lucrat cu mine, atâta timp cât lucrăm pentru binele public. Și sunt cu atât mai mulțumit că lucrez cu domnia sa, cu cât, în ultimele trei zile, a trecut un test pe care eu, care fac politică de destul timp, nu l-am mai văzut. E un test mafiot aproape, și anume, amenințări personale, așa-zise dezvăluiri personale sau tentative de mituire cu funcții bănoase, în care, sincer, domnul Grindeanu nu avea de ce să meargă, pentru că nu are pregătirea necesară. Faptul că a trecut acest test, pentru mine, ca cetățean al României, a fost motivul determinant pentru care am acceptat această funcție. Și vreau să fiți convinși că din această seară ne-am apucat de treabă și la Guvernul României nu se stinge lumina”.

Ponta trebuie să demisioneze din Parlament, dar va pierde imunitatea

Ponta a insistat că va ocupa noua funcție în următoarea perioadă “limitată ca timp”. Potrivit legii, el va trebui să demisioneze din funcția de parlamentar dacă va rămâne șef al SGG – lucru pe care însă, cu siguranță că nu îl va face, deoarece și-ar pierde imunitatea. 

“Să fie foarte clar ce vrem să facem în următoarele zile: în primul rând, e vorba de o perioadă de timp – evident, limitată, dar nu se știe cât de limitată – să ținem pe linia de plutire activitatea guvernamentală, care a fost torpilată de o decizie politică greșită luată de domnul Dragnea, colegul nostru, și, deși realizez că nu este ușoară poziția actuală, cunosc destul de bine administrația centrală ca să pot să-l sprijin pe premier în îndeplinirea sarcinilor care-i revin în perioada următoare”, a spus el.

Noul secretart general al Guvernului a susținut că obiectivul echipei din care a ales să facă parte este de a ține “pe linia de plutire” activitatea guvernamentală, “torpilată de o decizie greșită luată de domnul Dragnea”, având în vedere că există “multe lucruri care nu pot să aștepte rezolvarea crizei politice”.

“Au fost perioade de interimat de până la 3 luni. Guvernul Tăriceanu a fost minoritar, dar a rezistat”

El a precizat că perioada de timp la care a făcut referire depinde de evoluțiile politice.

“Dacă moțiunea de cenzură inițiată chiar de PSD nu va întruni numărul necesar de voturi, atunci vă imaginați și înțelegeți că este vorba deja de o activitate pe termen mai lung în care prim-ministrul va încerca să aibă o majoritate și un guvern funcțional. Lucrul pe care vreau să vi-l amintiți l-a realizat domnul Tăriceanu în 2007-2008: un guvern minoritar, dar care a funcționat. Dacă moțiunea de cenzură (…) totuși trece, atunci, până la numirea unui nou prim-ministru, votat de Parlament, domnul Grindeanu trebuie să asigure funcționarea Guvernului. Și vreau să vă reamintesc că au fost perioade de interimat de până la trei luni în această țară și nu poți să închizi Guvernul la dorința domnului Dragnea”, a afirmat Ponta.

 

Toate declarațiile, aici:

6/16/17: Declaraţii de presă susţinute de Victor Ponta, secretarul general al Guvernului

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version