Fostul premier Victor Ponta și-a relansat, luni, partidul Pro România, după ce a racolat 11 parlamentari PSD care au renunțat la Liviu Dragnea.

Săptămâna viitoare, Ponta va cere Legislativului să-i aprobe înființarea grupului parlamentar din traseiștii PSD, iar dacă Dragnea nu va accepta, grupul nu va putea funcționa.

Dar nu asta este miza lui Ponta; relansarea partidului îl va face mai vizibil și este clar că el dorește să se erijeze într-un lider al opoziției – în condițiile în care partidele de dreapta au o slabă vizibilitate.

Deocamdată partidul lui Ponta nu are președinte, urmând ca în toamnă să fie organizat un congres, în cadrul căruia vor fi stabilite structurile de conducere și candidatul la prezidențoiale.

“În octombrie-noiembrie vom face un congres, nu doar să ne alegem pe funcţii, ci să stabilim toate aceste politici. Vrem să desemnăm candidati pentru Parlamentul European din rândul celor care vorbesc şi limba română şi limba engleză bine. Vreau să desemnăm un candidat la prezidenţiale, pentru că în acest moment există doi candidaţi din zona . Amândoi, redutabili. Şi domnul Iohannis, şi domnul Tăriceanu. În zona de centru, centru-stânga nu există niciun candidat. Noi vom propune un candidat, este astăzi aici în sală. E aici în sală şi nu sunt eu”, a spus Victor Ponta.  

Ponta a uitat că baronul PSD de Vrancea Marian Oprișan i a adus votanți și susținători în campania din 2014 pentru prezidențiale
“Nu vreau să ni se alăture baronetul, Oprișanii”

Până atunci, Ponta face în continuare apel la foștii săi colegi din PSD să i se alăture. El susține că formațiunea sa este un „Stat Up Party” cu orientare pro-europeană. 

„Sper ca la această echipă să se alăture alți oameni care acum din motive personale stau în locuri în care nu se simt bine. Nu vreau să ni se alăture baronetul, Oprișanii”, a spus el. 

​Victor Ponta a criticat marile partide tradiționale că “au o incapacitate structurală de a se schimba, de a se adapta – și asta v-o spune cineva care a încercat să schimbe un mare partid politic”.

“În fața acestei incapacități de schimbare, un proiect Start Up, mai mic, cu resurse mici, cu riscuri mari, poate să producă beneficii. (…) Dezvoltarea României ține de capacitatea clasei politice de a ține pasul cu dezvoltarea. Să nu ne mai comportăm ca Meșterul Manole. Cei care am format acest Start Up politic avem o gândire europeană”, a adăugat fostul premier. 

Ponta a ironizat PSD pentru “discursul neadaptat la realități, specific mai degrabă unei societăți totalitare”, criticându-l totodată pentru referendum: “vrea să facă familia ca acum 1.000 de ani”. 

„O societate nu poate să progreseze scoțând în față analfabeți politic, care se califică doar pentru că sunt obedienți”, a spus Ponta, referindu-se la premierul Dăncilă, care face gafă după gafă. 

Alături de Victor Ponta și de ceilaţi doi cofondatori ai Platformei Pro România – Daniel Constantin şi Sorin Câmpeanu – s-au aliniat fostul ministru de Finanţe, Ioana Petrescu, fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Comunicaţiilor în guvernul Grindeanu, Augustin Jianu, Emilia Meiroşu, Gabriela Podaşcă, fostul ministru al Turismului, Mircea Dobre,  Mihai Sturzu, Cătălin Nechifor şi Alin Văcaru – secretarul general al Pro România.

sursă foto revista22ro
Cati Andronescu testează terenul

Ecaterina Andronescu (70 ani), fost ministru al Educației, a participat și ea la lansarea agendei politice a partidului condus de Victor Ponta, dar a declarat ulterior că nu vrea să părăsească PSD.

“Eu nu intenţionez să plec din PSD, dar modul în care se întâmplă lucrurile în ultima vreme nu pot să vă spun că mă mulţumesc. Nu îmi pun această problemă acum. (n.r. – să plece din PSD). (…)Mă deranjează faptul că partidul acesta a fost puţin diferit condus. Nu un singur om ia toate deciziile, iar acest lucru este de natură să mă necăjească”, a spus Ecaterina Andronescu la România Tv.

Ponta a precizat că Andronescu a venit pentru că a fost invitată:

“Am invitat-o şi vorbesc în această perioadă cu foarte mulţi dintre foştii mei colegi de la PSD. Le-m spus foarte clar: Pro România este de centru-stânga, duce mai departe politici pe care le-am avut în anii trecuţi. Dacă se va pune problema unei alianţe politice, eu cred că cea mai naturală tot cu PSD, dar, sigur, fără domnul Dragnea şi echipa domniei sale şi atunci când au dreptate îi susţinem, când nu au dreptate îi criticăm”.

Întrebat dacă Andronescu se află în cărți pentru a fi propusă candidat la prezidențialele din 2019, Ponta a spus: “‘Poate fi. Nu am discutat în mod direct şi nu am cum să anunţ eu nimic. O să spun doar că, dacă există pe partea dreaptă doi candidaţi foarte puternici, domnul Iohannis şi domnul Tăriceanu, este obligatoriu să avem şi în zona de centru, centru-stânga un candidat puternic şi, dacă PSD nu are candidat, avem noi un candidat pe care îl iubesc PSD-iştii. Este unul dintre candidaţii pe care i-am susţine din toată inima”. 

Vă invităm să vă delectați și cu acuzațiile pe care le aduce Ponta lui Dragnea, Băsescu, Iohannis și Orban, menajându-l pe Tăriceanu:

Ponta, tot mai agresiv față de Dragnea: A insistat să meargă la toate întâlnirile cu Kovesi, să ceară protecție numai pentru el
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version