Dacian Cioloș i-a eliberat din funcție pe Nicolae Gheorghe, șeful Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI, fosta “Doi şi’un sfert”) al Ministerului de Interne, și pe unul dintre adjuncții acestuia, Nelu Zărnică, iar pe celălalt adjunct, Rareş Văduva, l-a numit la conducerea instituției.

ciolos

Cu rang de secretar de stat, respectiv subsecretari de stat, şefii DIPI nu pot fi demişi decât de premier, această decizie fiind luată de Victor Ponta pe vremea când a condus Guvernul.

Deciziile au fost publicate miercuri seară în Monitorul Oficial.

Rareş Văduva a fost subsecretar de Stat la DIPI începând din iunie 2015, anterior (decembrie 2014 – mai 2015) fiind desemnat să exercite atribuţiile acestei funcţii.

În perioada 2006 – 2014, Văduva a exercitat funcţii de conducere şi de execuţie în cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI). Din 1999 până în 2004 a îndeplinit funcţii de execuţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Tulcea şi de consilier juridic.

Serviciul secret al Internelor, creat special pentru a-i descoperi pe corupţii din MAI, a fost implicat de-a lungul timpului în numeroase scandaluri economice şi politice.

Gheorghe Nicolae, omul lui Florian Coldea de la SRI şi susţinut de fostul ministru de Interne şi vicepremier Gabriel Oprea, a fost numit în funcţie la sfârşitul lunii iulie 2014, cu 4 luni înainte de alegerile prezidenţiale, când Ponta l-a demis pe Gelu Oltean.

“La propunerea vicepremierului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, prim-ministrul Victor Ponta a aprobat eliberarea din funcție, la cerere, a chestorului principal de poliție Gelu Oltean, din funcția de șef al Departamentului Informații și Protecție Internă din MAI”, se arată în comunicatul MAI emis în 28 iulie 2014.

Numele lui Oltean a fost menționat în contextul dosarului de corupție în care a fost trimis în judecată Horea Uioreanu, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj. Informații despre implicarea lui Oltean în operațiuni dubioase au mai fost vehiculate și în trecut, susțin surse bine informate din sfera serviciilor de informații, scrie romanialibera.ro.

Oltean a fost acuzat că transformase serviciul secret al Ministerului de Interne într-o grupare de „detectivi particulari” aflată în serviciul PC, UNPR şi PSD, care s-ar fi ocupat de filarea unor politicieni, șefi de instituții sau alte persoane incomode pentru cei ce l-au instalat în funcție, cu scopul de a le expune oprobiului public.

Mai mult, în relația cu DNA, DIPI mai mult a stat decât a lucrat. Direcţia condusă de Oltean ar fi dat doar două note informative pe an la DNA, chiar şi acestea fiind lipsite de valoare concretă, cum ar fi inculparea unor persoane şi trimiterea în judecată.

După ce a venit USL la putere, din luna mai 2012, DIPI ar fi acționat ca un fel de asociație de detectivi particulari în folosul PC, UNPR şi PSD. În perioada în care Gelu Oltean a condus DIPI, astfel de informații au fost livrate către o anumită instituție media pentru denigrarea unor șefi de instituții cu atribuții în combaterea corupției, scriu cei de la stiripesurse.ro.

Chestorul principal de politie Gheorghe Nicolae a fost numit şef plin la DIPI din noiembrie 2014, la 4 luni după ce preluase interimatul.

Anterior, din martie până în iulie 2014, Nicolae a fost subsecretar de stat în DIPI.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version