Premierul Florin Cîțu a anunțat luni, la sediul PNL, că întârzie „un pic” bugetul, ce fusese programat la adoptare în ședința marți a Guvernului, pentru a fi trimis apoi Parlamentului abia revenit din vacanța de iarnă și intrat, tot luni, în prima sa sesiune din acest mandat.

Motivul amânării este că nu toți miniștrii au tăiat din cheltuieli, așa cum le-a cerut Cîțu. Acum, el nu mai este ministrul Finanțelor, care a împrumutat de la bănci anul trecut, în plină pandemie, 118 miliarde de lei pentru a plăti pensiile speciale și salariile uriașe și sporurile bugetarilor.

În funcție de „reformele” pe care le cere premierul, vor fi alocați banii în 2021 către ministere și companiile de stat.

Până la reforme însă, pensiile șpeciale și salariile uriașe merg înainte, multe dintre ele cumulate de „șmecherii” instalați politic.

„Am spus foarte clar, nu se duce niciun ban către niciun sector dacă nu văd aceste reforme. Aștept că văd reformele care vin, vom forța aceste reforme, dacă nu vin, prin limitele din buget”, a spus Florin Cîțu.

„Proiectul de buget nu va intra pe ordinea de zi a ședinței de guvern de marți,  ar putea avea loc o altă ședință în a această săptămână sau săptămâna viitoare”, a adăugat el.

Florin Cîțu a spus că așteaptă încă planurile de reducere a cheltuielilor din partea miniștrilor, pe care le-a cerut de aproximativ trei săptămâni, și că înțelege că și miniștrii întâmpină greutăți la început de madat, pentru că există „rezistență în a face reforme” la nivelul ministerelor.

„Dacă nu facem acest lucru, vom continua să aruncăm bani buni în companii de stat care doar fac pierderi și vor câștiga doar șmecherii. Acest lucru se oprește, ajunge, nu se va mai întâmpla în perioada următoare, banii se vor duce doar în companii care vor arăta programe de reforme și vor arăta că vor veni pe profit. Dacă nu avem așa ceva, acele companii nu vor mai exista”, a spus Cîțu.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version