Încolțit de dosare de corupție, liderul PSD se luptă din răsputeri să rămână la putere în partid.  

Demisia intempestivă a Doinei Pană din funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor – săptămâna trecută, pe motiv de sănătate – se dovedește un moment perfect pentru premierul Mihai Tudose să dea afară din Guvern oamenii lui Dragnea.

UPDATE: Marian Oprișan, președintele PSD Vrancea și fost lider al baronilor locali, a venit luni dimineață la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Mihai Tudose, înainte de şedinţa CExN PSD.

Comitetul Executiv Național (CExN) al PSD se reuneşte luni, la ora 14:00, la sediul central al partidului, în prima ședință din acest an, pentru a discuta restructurarea Guvernului.

Au fost lansate deja “pe surse” noi nume pentru înlocuirea unor oameni-cheia din Executiv. Unul este Marcel Ciolacu, vicepremier fără portofoliu, care ar prelua Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației publice și Fondurilor Europene. 

Tudose a scăpat de Sevil Shhaideh de la conducerea acestui cel mai bănos minister, însă nu a reușit să-și impună un om al lui. Dragnea l-a instalat pe Paul Stănescu, de care premierul vrea acum să scape. 

Premierul vrea control direct asupra Ministerului bănos al Dezvoltării Rurale și Administrației Publice
Premierul Mihai Tudose și vicepremierul fără portofoliu Marcel Ciolacu împreună la tribuna oficială de Ziua Națională a României răspunzănd invitației președintelui Klaus Iohannis Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au lipsit atât de la festivitățile din București cât și de la Alba Iulia unde anunțaseră că vor merge

Marcel Ciolacu este un propiat al lui Mihai Tudose, iar prin preluarea de către el a Ministerului Dezvoltării, premierul și-ar asigura controlul asupra banilor dați primarilor.

Asta înseamnă putere în PSD, iar Mihai Tudose le-a arătat baronilor locali la sfârșitul anului trecut, când a modificat Codul fiscal reducând cota din impozitul pe venit ce le revine primăriilor, cât de ușor le poate tăia robinetul fondurilor. Dragnea l-a trimis atunci peste Tudose pe reprezentantul Asociației Municipiilor din România, penalul Robert Negoiță. La discuții a participat și Gabriela Firea, care se lansase deja într-un atac fulminant la adresa lui Tudose, reclamând tăierea banilor de la investiții. Din partea opoziției a participat primarul Gheorghe Falcă, el declarând după discuții că premierul tudose și vicepremierul Ciolacu i-a asigurat că autoritățile locale vor primi în 2018 aceleași sume alocate de guvern în anul 2017. Dar acest lucru se va vedea abia la mijlocului acestui an, așa că Tudose trebuie neapărat să dețină controlul asupra Ministerului Dezvoltării. 

<strong><span style=color ff0000>Doina Pană împreună cu Victor Ponta și Liviu Dragnea la inundațiile din Teleorman când Ponta a întrebat o în văzut presei Ce faci fă Doino aici Aveai chef de nişte inundaţii<span><strong>

Dragnea nu vrea restructurare, ci doar nominalizare în locul lui “Fă Doino”

Liviu Dragnea a anunțat încă de miercurea trecută că va nominaliza “în curând” un nou ministru pentru Ape și Păduri. Doina Pană i-a luat prins surprindere pe toți cu demisia, iar apropierea ei de Victor Ponta, care a consacrat-o vedetă cu apelativul “Fă Doino”, ne duce cu gândul la înscrierea în noul partid al acestuia.

Pe de altă parte, Dragnea a fost forțat să convoace CEx. În mod normal, la ședință ar trebui să facă un bilanț al primului an de guvernare. Dragnea ar prinde momentul să-l critice pe Mihai Tudose pentru nerespectarea programului de guvernare – asta ca să arate în continuare că este “jupân” în partid. Și, de ce nu, să încerce înlăturarea lui Mihai Tudose, după ce acesta i-a făcut figura cu remanierea lui Sevil Shhaideh și Rovana Plumb. 

Numai că Tudose i-a luat-o înainte, propunând schimbarea structurii Guvernului. Este o mișcare îndrăzneață, deoarece noul Executiv are nevoie de confirmarea Parlamentului. Dacă îi va ieși figura lui Tudose, acesta îl va domina pe Liviu Dragnea “cu mâna” parlamentarilor care vor vota noul Guvern.

“Armata” de 135 de secretari de stat

Dragnea încearcă să pareze lovitura cu un congres al PSD, pe care ar vrea să îl convoace cât mai rapid pentru a fi reconfirmat lider – deși nimeni nu i-o cere. Se grăbește însă cu acest pas, până când nu i se duce de tot popularitatea în partid. Sondajele arată că încrederea în Dragnea a scăzut la 20%, ceea ce pentru liderul celui mai mare partid din România este devastator.

Susținătorii lui, prin trompeta Codrin Ștefănescu, încearcă să devieze subiectul, anunțându-l pe Dragnea prezidențiabilul PSD.

Tudose vine cu o ofertă care îi va crește masiv popularitatea: vrea maxim 16 ministere. Mai mult, vestea a fost anunțată de preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, care a venit la DNA să-l susțină pe Dragnea când acesta era audiat de procurori în dosarul Tel Drum.

În prezent, Cabinetul Tudose impus de Dragnea are 3 vicepremieri – Grațiela Gavrilescu (ALDE), ministrul Mediului, Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării, și  Marcel Ciolacu, fără portofoliu -, 24 de miniştri şi 2 miniştri delegaţi (Marius Nica la Fonduri Europene şi Victor Negrescu la Afaceri Europene).

Însă “armata” de secretari de stat numără nu mai puțin de 135 de secretari de stat. Toți sunt numiți de Dragnea, iar cei mai mulți vin din Teleorman.

Premierul Mihai Tudose și ministrul Finanțelor Ionuț Mișa
Ministerul Economiei, contopit cu Ministerul Finanțelor

Mihai Tudose ar vrea să unifice Ministerul Finanțelor cu cel al Economiei și Ministerul de Externe cu cel al Românilor de pretutindeni.

De asemenea, premierul vrea să desființeze prin absorbție ministerele pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) și pentru Dialog Social.

Evident, premierul vrea să scape de penala Lia Olguța Vasilescu, Ministrul Muncii, care n-a reușit să vină cu schimbările în sistemul de pensii, mult-comentate aproape în fiecarea seară la televiziunile de casă.

Sunt însă și alte mișcări dorite de Tudose în Guvern, pe care le vom anunța în curând.

Viorel Ilie ministrul ALDE salvat de ancheta DNA printr un simplu vot în Senat
Tudose nu strică, pentru ministrul penal Viorel Ilie, relația cu alt penal: Tăriceanu

Cu siguranță, Tudose nu se va atinge de ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, care a scăpat – deocamdată, prin votul Senatului – de dosarul de corupție.

DNA a trimis-o în judecată în 3 ianuarie, pe șefa cabinet a lui Ilie, plus alt funcționar din minister.  

O altă angajată din minister, Maria Alexandrescu, a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, acceptând să fie condată la 1 an și 9 luni de închisoare cu suspendare. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București. 

Iată faptele, potrivit rechizitoriului trimis instanței:

Ministerul pentru Relația cu Parlamentul (M.R.P.) a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat date și probe că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant.

Proba scrisă a fost stabilită pentru data de 31 iulie 2017. (…)

La data de 28 iulie 2017, inculpații Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel au pus la dispoziția directoarei de cabinet subiectele și baremele de corectare aferente probei scrise, știind că respectivele informații nu erau destinate publicității și că urmează a fi dezvăluite anumitor candidați ce urmau să susțină proba scrisă.

În aceeași zi, directoarea de cabinet, inculpata Pop Felicia-Elena a dat candidaților agreați subiectele și rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceștia au avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, fiind vădit favorizați față de ceilalți candidați, a reieșit că, potrivit înțelegerii, ei au și întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidații favorizați.

Mai mult, potrivit statului de funcții din schema de personal a ministerului, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul a dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version