UDMR a depus luni, la Senat, un proiect de lege privind modificarea art. 5 alin.(1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, prin care îi dă o mână de ajutor liderului PNL, Nicolae Ciucă, cel care ține morțiș să se comaseze primul tur al alegerilor prezidențiale cu scrutinul de la locale – ce se organizează într-un singur tur, după ce liberalii au propus și modificat legea, în luna mai 2015, sprijiniți de voturile PSD, UNPR şi ALDE.

Concret, UDMR vrea ca scrutinul pentru prezidențiale să aibă loc „cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul” actualului șef de stat, Klaus Iohannis.

De ce? Pentru că primarii, cei care taie și spânzură în partide, vor trage electoratul la urne și pentru Președinție. Altfel, candidatul lor se va trezi că doar membrii de partid îl vor mai vota. 

„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, prevede proiectul de lege depuse în decembrie de parlamentarii UDMR.

Iniţiatorii precizează că propunerea legislativă urmăreşte stabilirea unei perioade mai îndelungate în care se pot organiza alegerile prezidenţiale raportat la termenul la care ajunge la final mandatul de preşedinte. Acest termen mai larg, adaugă aceştia, acordă posibilitatea pregătirii preluării mandatului de către preşedintele nou ales.

Propunerea legislativă ia în considerare şi unele modele existente la nivel internaţional, asemănătoare cu propunerea formulată. De exemplu, în SUA alegerile prezidenţiale se desfăşoară întotdeauna în prima zi de marţi a lunii noiembrie, iar preşedintele este învestit în noul mandat cu data de 20 ianuarie a anului următor, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă nu afectează mandatul preşedintelui în funcţie, a căror durată este stabilită prin art. 83 din Constituţia României, precizează iniţiatorii.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version