Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Litoralul pentu toţi – ediția 2022 începe cu prețuri de la 34 de lei/noapte/persoană / 

Breaking News:

Proiectul OUG cu noile plafonări de prețuri la energia electrică și gaze, în dezbatere publică

Proiectul ordonanței de urgență (OUG) cu noile plafonări de prețuri la energia electrică și gaze a fost publicat în dezbatere publică, vineri, de Ministerul Energiei. (Vezi document la finalul articolului)

Astfel, ministrul Virgil Popescu a făcut o nouă Ordonanță de urgență, care o va modifica pe cea inițiată la sfârșitul anului trecut – și consfințită de Parlament prin Legea 259/2021 -, pe baza căreia furnizorii de energie și gaze au emis milioane de facturi greșite.

Proiectul noii ordonanțe urmează să fie adoptată de Guvern în ședința de săptămâna viitoare.

Așa cum a anunțat premierul Nicolae Ciucă, abonaţilor casnici li se va acorda, în perioada 1 februarie – 31 martie 2022, o compensaţie unitară de cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice şi de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale.

Totodată, potrivit documentului, preţurile pentru energie electrică şi gaze naturale se plafonează pentru clienţii non-casnici, excepţie fiind clienţii non-casnici care au beneficiat de prevederile OUG 81/2019 pentru modificarea şi completarea OUG 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, cu modificarile si completarile ulterioare, după cum urmează:

a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;

b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.

Plafoanele prevăzute la alin. (1) reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:

a) pentru energie electrică – componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;

b) pentru gaze naturale – componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.

(3) Componenta de preţ al energiei electrice prevăzută la alin. (1) lit. a) şi componenta de preţ al gazelor naturale prevăzută la alin. (1) lit. b) nu includ TVA.”

Download (PDF, 228KB)

21 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv