DNA, DIICOT și celelalte parchete vor utiliza pentru interceptări infrastructura ”existentă la acest moment”, adică a SRI, dar ”cu eliminarea oricărei intervenții umane” din partea acestei instituții, a anunțat, joi seară, după ședința Guvernului, ministrul Justiției, Raluca Prună.

Raluca Prună: "Nu e o prioritate să promovez eu, ca ministru, o asemenea lege."

Guvernul se va reuni în ședință extraordiară vineri seară, pentru a aproba o Ordonanță de urgență ce va fi avizată în CSAT și prin care interceptările vor fi autorizate pe infrastructura SRI.

“Guvernul a lucrat la o Ordonanţă de urgenţă. A făcut acest lucru împreună cu toate parchetele, cu Ministerul Public, DIICOT şi DNA. Mâine avem CSAT, pentru că ne trebuie avizul CSAT. Mâine seară, Guvernul va adopta această ordonanţă de urgenţă. Care este soluţia? România este azi în situaţia în care nu are altă infrastructură decât cea care este administrată de SRI, astfel încât soluţia pe care o propune Guvernul în OUG este, evident, folosirea infrastructurii care este la SRI, dar cu eliminarea oricărei intervenţii umane din partea SRI şi cu implicarea exclusivă a procurorului şi a poliţiei judiciare, adică a acelor organe care sunt de cercetare penală”, a precizat ministrul Justiţiei.

Fonduri pentru DNA și DIICOT

Despre fondurile cerute de DNA și DIICOT, ministrul Justiţiei a mai spus că acestea vor avea nevoie de o suplimentare bugetară pentru implementarea acestei Ordonanţe de urgenţă, dar nu a precizat sumele.

“Ceea ce facem prin OUG este ca la acest moment să punem în acord ceea ce avem ca legislație cu cerința Curții Constituționale, cu ceea ce avem, și ceea ce avem la acest moment este exclusiv infrastructura SRI”, a afirmat Prună.

“Este evident că punerea în acord a legislaţiei pe care o avem acum cu decizia CCR vine şi cu nişte costuri”, a adăugat Prună.

Fără a da prea multe detalii, ministrul a asigurat că”putem funcționa exact în condiții de siguranță. Ordonanța aduce exact ceea ce este necesar prin decizia CCR de ieri”.

Aviz de la CSM

Ministrul Justiției a explicat că proiectul OUG a fost trimis astăzi la Consiliul superior al Magistraturii (CSM), pentru un punct de vedere, iar la solicitarea presei, va fi postat ”pentru 5 minute” în dezbatere publică.

Întrebată de ce nu a lansat proiectul în dezbatere publică, Raluca Prună a spus: ”A trebuit să vedem decizia, să ne uităm în elementele ei de detaliu și numai azi la prânz am avut o versiune care putea fi comunicată. Am considerat ca ministru că nu am această obligație și (…) mi-am luat riscul de a nu o pune în transparență decizională, pentru că urmează să primesc un aviz al CSM, deci tehnic vorbind ea mai poate fi modificată și urmează, desigur, să primim și un aviz al CSAT”.

”Ordonanța ar trebui să fi pusă în transparență decizională după ce va avea și avizul CSAT, însă dată fiind urgența, nu va fi timp. Aș putea să o pun pentru 5 minute probabil mâine seară, dar nu ar fi serios și suficient”, a mai spus ministrul.

Despre punctul de vedere al CSM, Prună a arătat că ”a dat azi o poziție, dar pentru că sunt la ședința de guvern de la ora 15,30 mărturisesc că nu o cunosc. Este un punct de vedere consultativ, dar am discutat cu membri din CSM (…) și am motive foarte bune să cred că nu puteau da decât un punct de vedere pozitiv”.

Întrebată dacă a discutat cu șeful SRI pe subiectul utilizării infrastructurii de filaj, ministrul Justiției a spus: ”Evident că am discutat, ei sunt nu doar administratorii, ci și proprietarii acestei inrastructuri. (…) SRI este de acord”.

Dezbatere publică

Raluca Prună a mai spus că își dorește o dezbatere publică, pentru a se stabili dacă este nevoie de dublarea acestei structuri privind interceptările.

Concret, ministrul Justiţiei a spus că este necesară consultarea societăţii civile asupra celor două variante, respectiv ”achiziţionarea unui nou sistem de interceptări pentru parchete sau folosirea infrastructurii SRI, împreună cu garanţii de utilizare a personalului care nu e la SRI şi are competenţe de cercetare penală”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version