PSD recidivează, după 10 ani, în racolarea primarilor prin derogarea de la lege pentru 60 de zile, cu 3 luni înainte de alegerile locale, iar PNL este chiar autorul proiectului, după ce în „epoca Dragnea” a atacat la CCR un act normativ similar, OUG 55/2014, care a și fost declarat neconstituțional – însă abia după alegeri, când își produsese efectele. 

În 2014, Guvernul Ponta a aprobat OUG nr. 55, supranumită de PNL „Ordonanţa Traseismului”, prin care aleşii locali – primari, consilieri locali, preşedinţi de CJ şi consilieri judeţeni au fost, practic, invitaţi să migreze la PSD -, cu o derogare de 45 de zile de la legea care interzice părăsirea partidului în timpul mandatului, sub pedeapsa pierderii funcţiei obţinute la alegerile locale.

Totul s-a întâmplat cu 3 luni înainte de campania electorală pentru localele din 2014, când primarii de comune au fost momiţi cu fonduri importante de la buget, date de Liviu Dragnea, care era pe atunci ministrul Dezvoltării Regionale, ca să intre în PSD, pe considerentul că Victor Ponta va fi ales preşedinte.

PNL, aflat atunci în opoziție, a atacat la CCR „Ordonanța Traseismului”.

Vasile Blaga, ameninţări grave: Cei 500 de primari racolaţi de PSD ar putea avea probleme cu DNA

În decembrie 2014, imediat după alegeri, Curtea Costituţională a decis că OUG 55/2014 este neconstituţională, însă ea deja îşi produsese efectele.

Acum, PSD și PNL au bătut palma și au strecurat, în OUG privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare din 9 iunie, legalizarea traseismului primarilor.

Predoiu, fost ministru al Justiției în 5 guverne, se dovedește și unealta lui Ciolacu

Proiectul de OUG a fost lansat în dezbatere publică, joi seară – exact când Ciolacu a plecat la Roma pentru Congresul PES -, de Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu – fost ministru al Justiției în 5 guverne -, care încalcă legea, după ce Curtea Constituțională a trântit deja Ordonanța traseismului din 2014.

Dar cum nu va avea cine să atace la CCR noua OUG – Avocatul Poporului, Renate Weber, fiind de partea PSD și PNL -, coaliția la guvernare va face exact ce știe mai bine: să treacă cu buldozerul peste democrație.

Ciolacu 

Iată ce prevede proiectul Ordonanței de urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024:

„Art. 33. – (1) În anul 2024, încetarea de drept a mandatului primarului în condițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către primarul ales în anul 2024.

(2) În anul 2024, încetarea de drept a mandatului președintelui consiliului județean în condițiile art. 193 alin. (2) raportat la dispozițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către președintele consiliului județean ales în anul 2024.”

Practic, PSD și PNL modifică doar pentru o scurtă perioadă de timp (60 de zile), prevederile din OUG nr. 57/2019, la art. 160 alin (1) lit. h și la art 193. alin (2) raportat la art.160, potrivit cărora primarii și președinții de consilii județene își pierd mandatul dacă demisionează din partidul din partea căruia au fost aleși.

Dacă ar fi dorit să modifice cu adevărat legislația, PSD și PNL nu ar fi recurs la acest tertip și ar fi lăsat cale liberă primarilor și președinților de CJ să plece oricând doresc.

Așadar, PSD și PNL nu fac decât să dea COPY-PASTE tertipului utilizat de pușcăriașul Dragnea în 2014.

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version