Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

EXTERNE: VIDEO. LIVE. Cutremure în Turcia şi Siria: Aproape 5.000 de morţi şi 24.000 de răniţi / POLITICĂ: Moțiunea simplă împotriva ministrului Bode, citită în penul Camerei Deputaților / Va fi votată miercuri / ANM: Vremea se încălzește, dar nopțile rămân geoase /

Breaking News:

PSD s-a sucit: Nu este de acord cu taxarea prosumatorilor de energie din surse regenerabile

PSD nu este de acord cu introducerea unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile, așa cum prevede Ordonanța de urgență (OUG) adoptată de Guvern pe 30 noiembrie, la propunerea ministrului Virgil Popescu (PNL), dar vizată de secretarul general al Guvernului (SGG), Marian Neacșu, și de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu – ambii social-democrați.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis luni de PSD, „chiar dacă s-ar aplica din 2026, o astfel de măsură ar avea ca efect descurajarea investiţiilor în acest domeniu, ceea ce contravine obiectivelor României de a dezvolta surse alternative de energie electrică”.

„PSD consideră că, în actualul context economic, statul trebuie să încurajeze gospodăriile şi IMM-urile care pot face investiţii în sisteme de producţie de energie regenerabilă, pentru acoperirea consumului propriu şi, eventual, pentru livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.

Ca atare, atunci când ordonanţa de urgenţă va ajunge în dezbaterea parlamentară, PSD va depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investiţiile din acest sector şi va solicita o dezbatere în regim de urgenţă, astfel încât modificările să fie aprobate înainte de expirarea termenului în care trebuie emise normele de aplicare.

Directiva Europeană 2018/2021, care a stat la baza Ordonanţei de urgenţă, nu are un caracter imperativ în privinţa taxării prosumatorilor.

Această măsură este lăsată la latitudinea statelor membre, deci nu poate fi invocată ca obligaţie pentru introducerea unei astfel de reglementări în România. De altfel, proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei nu conţinea noţiunea de taxare a prosumatorilor la Art. 19, alin. (3) – modificarea fiind făcută de această instituţie cu puţin timp înainte de introducerea actului normativ în şedinţa de guvern”, a transmis PSD. 

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv