Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat miercuri că nu demisionează, considerându-se nevinovat pentru comportamentul subalternilor săi de la ISU Bucureşti-Ilfov în cazul Club Colectiv.

pompieri-autospeciala, isu bucuresti, oprescu, raed arafat
Raed Arafat, împreună cu Sorin Oprescu şi şeful ISU  – col. Mihai Guţă, în 19 iunie, la preluarea a 11 autospeciale achiziţionate pentru ISU Bucureşti-Ilfov – sursă foto Primăria Capitalei

Raed Arafat spune însă că, dacă şefii lui consideră că a greşit – adică ministrul Internelor, Petre Tobă -, îl pot demite.

Declaraţia a fost făcută de secretarul de stat într-o conferinţă de presă, iar imediat a mers la Antena 3 pentru a scăpa de întrebările incomode ale celorlalţi jurnalişti.

La Antena 3, unde jurnalistul Radu Tudor este membru în Consiliul Director al Fundaţiei pentru SMURD – ce îi aparţine lui Raed Arafat, secretarul de stat în MAI a precizat că premierul Dacian Cioloş nu i-a cerut demisia.

“M-a întrebt: Domnule doctor, ştiaţi despre această hârtie (privind incrimiarea ISU – n.r.). I-am răspuns: Dacă ştiam, aveaţi demisia mea pe masă”, a spus Arafat.

El a respins supoziţia moderatorului emisiunii, cum că i s-ar cere capul de către cei noi instalaţi la putere. Raed Arafat este însă convins că “cineva se foloseşte de acest moment (tragedia din Club Colectiv – n. red)”, pentru înlăturarea sa de la conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Guvernul Ponta a căzut fără Arafat

Precizăm că în urma catastrofei din Club Colectiv, soldată cu 60 de tineri morţi şi alţi 68 de răniţi, premierul Victor Ponta a depus mandatul Guvernului pe care l-a condus, astfel că toţi miniştri au “căzut” odată cu el.

Ponta i-a cerut iniţial demisia ministrului de Interne şi vicepremier pe probleme de securitate, Gabriel Oprea, însă acesta a refuzat. Ulterior, Oprea – care era şeful direct al lui Raed Arafat -, a demisionat, după 4 zile de la demisia lui Ponta. Gestul de onoare a fost însă tardiv, deoarece Oprea ar fi plecat oricum de la putere, odată cu instalarea noului guvern.

“Ar însemna că fug de răspundere!”

Iată cum justifică Raed Arafat rămânerea pe post: “Chiar dacă funcţia de secretar de stat este una politică, eu fac parte din tehnic. În cazul meu sunt două situaţii: dacă şefii consideră că am greşit, mă pot demite, sau dacă eu consider că am greşit, îmi pot cere demisia. A-mi da demisia, mai ales că nu consider că am greşit, ar însemna că fug de răspundere, or eu nu fug de răspundere. Aşteptăm finalizarea anchetelor”.

La fel spunea şi primarul Piedone.

Cioloş îi cere lui Raed Arafat un plan de reformă

Premierul Dacian Cioloş a declarat miercuri, în şedinţa Guvernului, că vrea să se asigure că persoanele din conducerea ISU Bucureşti-Ilfov care au fost suspendate din funcţie în această dimineaţă vor fi demise şi nu se vor mai putea întoarce în sistem.

“O să vă rog să-i transmiteţi domnului Arafat că aştept de la dânsul, în perioada imediat următoare, un plan de reformă şi de restructurare a ISU, mai ales pe partea de prevenire, unde înţeleg că sunt sincope, pentru că ceea ce am aflat astăzi – şi domnul Arafat mi-a spus că şi dânsul a aflat abia ieri seară -, faptul că cei de la ISU Bucureşti pe partea de prevenire fuseseră deja informaţi de problemele de la Clubul Colectiv şi, în loc să meargă să facă verificări acolo şi să ia măsurile necesare, au mai adăugat o hârtie la birocraţia noastră obişnuită, le-au trimis prevederile legale celor de la Clubul Colectiv, spunându-le ce să facă fără să verifice concret pe teren”, i-a spus Cioloş şefului direct al lui Arafat, ministrul Internelor, Petre Tobă.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version