Hulită la scenă deschisă de PSD pe vremea când se afla în opoziție și acuza USR că „vrea să fure 10 miliarde de euro”, Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) va fi înființată de Guvernul Ciucă pe proiectul ministrului Alexandru Rafila.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă (OUG) privind înființarea agenției a fost trimis de Rafila pe circuitul de avizare internă la Ministerul Sănătăţii, a declarat el, joi, după ce s-a dus la Antena 3 cu un val de acuzații la adresa USR.

„Ordonanţa care aprobă înfiinţarea ANDIS se găseşte în procedura de avizare internă la Ministerul Sănătăţii, urmând ca această ordonanţă să fie trimisă şi celorlalte ministere avizatoare, încât să îndeplinim obiectivele asumate din cadrul PNRR. Problema legată de consultanţă care a apărut în dezbatere publică este o problemă serioasă. (…) Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea  este pe circuitul de avizare internă la Ministerul Sănătăţii”, a spus Rafila, la o conferinţă de presă.

El a catalogat drept „ciudat” ca o agenţie cu 70-80 de angajaţi să primească consultanţă în valoare “de cinci ori mai mare” decât costurile legate de funcţionarea acelei instituţii.

„Mi s-a părut că este puţin ciudat ca într-o agenţie cu 70-80 de angajaţi, care este ANDIS, aceşti angajaţi, fiind angajaţi cu salarii obişnuite din România – salariile conform legii salarizării din România – să fie consiliaţi de foarte mulţi experţi internaţionali de la diverse instituţii. Funcţionarea agenţiei în sine înseamnă o valoare de 5 milioane de euro inclusiv trainingul pentru angajaţi, iar consultanţa este de cinci ori mai mare. Eu nu am acuzat pe nimeni, nu am spus că lucrul aceste este legal sau ilegal, doar am cerut un punct de vedere din partea Corpului de control al primului ministru ca să ştim … Ne trebuia un organism independent, nu am făcut plângere la Parchet. Pur şi simplu am avut nevoie de un organism independent care să evalueze această situaţie. Lucrul acesta se va întâmpla. L-am adus în transparenţă încât cetăţenii acestei ţări să cunoască toate aceste lucruri, nu sunt lucruri secrete”, a explicat ministrul.

Dar nu s-a lăsat mai prejos nici Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene, care i-a transmis pe Facebook: „Rafila, nu fi puturos, pune mâna și fă spitale!”.

Ghinea l-a acuzat pe Rafila că „vrea să scape de construcţia de spitale prin PNRR”, deşi are la dispoziţie 1,7 miliarde de euro în acest scop.

Iată postarea lui Ghinea, joi:

„Înțeleg că Rafila a ajuns cu cititul la ciorne, sper să citească rapid că are de livrat în martie criteriile de alegere a spitalelor și operaționalizarea ANDIS.

ALTFEL SE BLOCHEAZĂ PNRR.
 
Ce ne spun pozele mega-secrete de la coșul de gunoi?
 
Că pentru a face 25 de spitale cu 1,7 MILIARDE EURO avem cheltuieli de 30 de milioane pentru ca Agenția specializată să fie operațională, să poată organiza licitații, proiecte pentru spitale moderne, supraveghere de șantier.
 
Numai un specialist în bigudiuri se poate mira că are fonduri de asistență tehnică de 1,7% la proiecte de făcut spitale.
Rafila, ți s-a dezumflat operațiunea de intoxicare. Te știam puturos, dar măcar părea că ai o privire inteligentă.
 
Fii atent că îți dau un sfat bun și gratis: dacă nu vrei banii ăia de asistență tehnică, poți să nu îi iei. Faci spitalele cu experții PSD. Nu se întâmplă absolut nimic, odată costingurile acceptate de către Comisie, statul membru poate folosi banii și altfel dacă livrează ce a promis. Este clarificare dată recent de Comisie. Nu aveți oameni care să urmărească pe bune domeniul, știți doar scandal, isterie, acuzații aberante și să cumpărați televizoare la minister”.
 
Miercuri, Ghinea a explicat, într-o altă postare pe Facebook:
 
„De ce e ANDIS în PNRR?
 
După ce am convins Comisia să ne acorde o sumă atât de mare pentru Sănătate (2,6 miliarde, din care 1,7 pentru spitale) s-a pus întrebarea legitimă: dar cine le construiește?
 
Da, suntem țara unde tătucul lui Marcel și al lui Rafila, Liviu Dragnea, a promis 8 spitale regionale și în 3 ani de guvernare nu au început nici măcar unul.
 
Explică asta la Bruxelles, că aveam bani europeni de 3 spitale, borfașii nu s-au apucat de nici unul dar au promis 8 și nici din alea nu au făcut vreunul.
 
Am deblocat noi pe cele trei și dacă citiți știri că se semnează contracte de spitale regionale la Cluj, Iași și Craiova e pentru că Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au muncit pentru asta.
 
Ministerul Sănătății are două direcții generale care se calcă în picioare, una pentru spitale regionale (făcute pe fonduri UE) și o alta pentru spitale din fonduri UE. Știu că uneori par glumeț, dar e o reacție la absurdul situației, chiar atât de stupizi sunt.
 
Deci eram cumva blocați: cum să justificăm suma de spitale fără să schimbăm nimic acolo?
 
Așa că am decis să înlocuim acele direcții cu ANDIS. Evident, directorimea din MS e acum isterizată că pierde postul călduț și se agită. Iar Rafila îi ține în brațe. Prima investiție de când e ministru a fost să cumpere televizoare în tot ministerul – nu glumesc nici cu asta, e pe bune. Atât înțelege din investiții în sănătate.
 
A fost o mare reușită să putem finanța ANDIS și cheltuielile tehnice pentru spitale din PNRR. De ce? Pentru că doar excepțional se poate, regulamentul PNRR presupune că există deja proiectele și că avem doar lipsă de bani. Nu e cazul.
 
În concluzie, nici vorbă de ”consultanță” de 25 milioane la investiții de 5 milioane. Ci investiții de 1,7 miliarde în spitale și 30 de milioane pentru tot aparatul care le face, pe 5 ani.
 
Hai să vedem ce înseamnă „consultanța” (de fapt, asistență tehnică):
 
– Studii de fezabilitate (da, e nevoie, proiectele nu cresc în pomi, nu avem spitale pentru că PSD crede că un spital se face ca o vilă de baron, așa. Nu e cazul).
 
– Monitorizarea de șantier (trebuie să iei oameni specializați)
 
– Asistență pentru achiziția și instalarea echipamentelor medicale (da, și aici trebuie să iei experți, să nu mai pățim că dăm bani pentru echipamente nefolosite).
 
– Pregătirea personalului ANDIS pentru elaborare modele financiare și de cost/beneficiu (aș explica pentru PSD, dar nu vreau să creadă că sunt rău cu ei, să caute pe google).
 
– Asistență pentru elaborarea și verificarea normelor de siguranță (ca să nu mai explodeze și alte grozăvii).
 
E mult 25 de milioane pentru toate astea, pentru 25 de spitale pentru 5 ani? Dacă așa crede Rafila și vrea să facă economii, să le facă cu experții de la PSD. Să zică Comisiei: doamna, s-au bătut Ghinea și Mihăilă să pună bani pentru șantiere, dar nu avem nevoie, le organizăm noi cu experții PSD. Și gata”.
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version